Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lépfenebacilus fertőzött

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lépfenebacilussal fertőzött férfi halt meg az Altaj terület egyik falujában, amelyet vasárnap karantén alá helyeztek, mert a lakosok közül többen is megbetegedtek - közölte a régió belügyi illetékese.

A szakemberek szerint Druzsba faluban - ahonnan három fertőzöttet is kórházba vittek - egy szarvasmarháról terjedhetett át a kór az ott élőkre. A megfertőződöttek egyike túl későn fordult orvoshoz, ezért már nem tudták megmenteni az életét.

A Kazahsztánnal és Mongóliával határos oroszországi Altaj terület hatóságai azonnali óvintézkedéseket tettek annak érdekében, hogy a kór ne terjedjen tovább. A rendőrség megerősített egységekkel van jelen a helyszínen és lezárta a falut. Minden ki- és beutazó járművet átvizsgálnak, hogy ne kerüljön ki hús és tej, illetve ezekből készült termék a településről. Megtiltották az állatok kihajtását is. Az egészségügyi szolgálat szakemberei udvarról-udvarra járnak, és ellenőrzik a lakókat és az állatállományt.

Az Interfax orosz hírügynökség szibériai irodájának jelentéséből az is kiderült, hogy Druzsba falu lakóit júniusban már beoltották lépfene elleni vakcinával. A védőoltást most megismétlik.

A lépfene (antrax) egyes formáiban magas halálozási aránnyal járó fertőző betegség, amelyet a Bacillus Anthracis nevű baktérium okoz. Leggyakrabban kérődző állatoknál fordul elő, de az ember is megfertőződhet, ha a beteg állattal, annak szövetével érintkezésbe kerül, például belélegzi azt.

A lépfenét először Oroszországban diagnosztizálták, orosz neve ma is szibériai fekély. A hidegháború idején több országban, így a Szovjetunióban is előállítottak antraxot biológiai fegyverként.