eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk

Medvegyev táncol és politikai vitát provokál

Dmitrij Medvegyev orosz államfő táncol egy videón, amelyet kedden tett fel valaki a YouTube-ra, és ezzel máris heves vitákat váltott ki.

Az elnök a felvételen begombolt zakóban, nem éppen vidáman táncol az American Boy című számra, amely az orosz Kombinacija együttes nagy slágere volt a kilencvenes években. Körülötte több férfi táncol és beszélget, de ő egyedül van. Hölgyek nem láthatók a felvételen.

Az orosz neten nagy vita robbant ki: egyesek szerint a szám arra céloz, hogy az Amerika-barát Medvegyev az Egyesült Államokba akar kivándorolni, s ezért hazaárulónak nevezték őt. Hívei védelmükbe vették azzal, hogy neki is joga van szórakozni, mint bárki másnak.

Az elnök a Twitteren reagált a felvételre, amelyről közölte, hogy nyilván tavalyi évfolyamtalálkozóján készült, "a tánc és a zene pedig még a régi, a múltbeli".

Egy fiatal lány azt írta neki, hogy éppen úgy táncol, mint az ő papája, és a felvételtől reggel óta jó kedve van. Az elnök válasza: "Ami a kort illeti, nem kizárt".

Az államfő sajtótitkára, Natalja Tyimakova megerősítette, hogy a felvételen valóban Medvegyev látható, s hogy a felvételt vélhetően a helyszínül szolgáló étterem valamely alkalmazottja készítette.

"Dmitrij Medvegyev addig is részt vett az évfolyamtalálkozókon, amíg nem volt államfő, és ma sem zárkózik el a barátokkal való összejövetelektől" - mondta, és sajnálkozásának adott hangot, hogy az elnök magánéletének bizalmas voltáról Oroszországban kezdetlegesek az elképzelések.

A video olyan időpontban került fel a hálóra, amikor gyakorlatilag már megkezdődött az idei parlamenti és a jövő évi elnökválasztást megelőző kampány, és országosan éppen heves vita folyik arról, hogy vajon Medvegyevet lenne-e helyes újra elnöknek jelölni, vagy mégis inkább Vlagyimir Putyin jelenlegi kormányfőt, aki az alkotmány értelmében legutóbb nem indulhatott egy harmadik mandátumért, és ezért Medvegyevet jelölte a tisztségre.

Oroszországban nem férhet kétség ahhoz, hogy a jelöltet meg is választják, de a két politikus mindeddig azzal tért ki a vonatkozó kérdések elől, hogy majd idejében eldöntik.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×