Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Medvegyev táncol és politikai vitát provokál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dmitrij Medvegyev orosz államfő táncol egy videón, amelyet kedden tett fel valaki a YouTube-ra, és ezzel máris heves vitákat váltott ki.

Az elnök a felvételen begombolt zakóban, nem éppen vidáman táncol az American Boy című számra, amely az orosz Kombinacija együttes nagy slágere volt a kilencvenes években. Körülötte több férfi táncol és beszélget, de ő egyedül van. Hölgyek nem láthatók a felvételen.

Az orosz neten nagy vita robbant ki: egyesek szerint a szám arra céloz, hogy az Amerika-barát Medvegyev az Egyesült Államokba akar kivándorolni, s ezért hazaárulónak nevezték őt. Hívei védelmükbe vették azzal, hogy neki is joga van szórakozni, mint bárki másnak.

Az elnök a Twitteren reagált a felvételre, amelyről közölte, hogy nyilván tavalyi évfolyamtalálkozóján készült, "a tánc és a zene pedig még a régi, a múltbeli".

Egy fiatal lány azt írta neki, hogy éppen úgy táncol, mint az ő papája, és a felvételtől reggel óta jó kedve van. Az elnök válasza: "Ami a kort illeti, nem kizárt".

Az államfő sajtótitkára, Natalja Tyimakova megerősítette, hogy a felvételen valóban Medvegyev látható, s hogy a felvételt vélhetően a helyszínül szolgáló étterem valamely alkalmazottja készítette.

"Dmitrij Medvegyev addig is részt vett az évfolyamtalálkozókon, amíg nem volt államfő, és ma sem zárkózik el a barátokkal való összejövetelektől" - mondta, és sajnálkozásának adott hangot, hogy az elnök magánéletének bizalmas voltáról Oroszországban kezdetlegesek az elképzelések.

A video olyan időpontban került fel a hálóra, amikor gyakorlatilag már megkezdődött az idei parlamenti és a jövő évi elnökválasztást megelőző kampány, és országosan éppen heves vita folyik arról, hogy vajon Medvegyevet lenne-e helyes újra elnöknek jelölni, vagy mégis inkább Vlagyimir Putyin jelenlegi kormányfőt, aki az alkotmány értelmében legutóbb nem indulhatott egy harmadik mandátumért, és ezért Medvegyevet jelölte a tisztségre.

Oroszországban nem férhet kétség ahhoz, hogy a jelöltet meg is választják, de a két politikus mindeddig azzal tért ki a vonatkozó kérdések elől, hogy majd idejében eldöntik.