eur:
393.82
usd:
368.45
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Bono Medvegyev orosz elnökkel teázott

Bono, az ír U2 együttes énekese és szövegírója kedden "beugrott" Dmitrij Medvegyev orosz államfőhöz egy teára annak szocsi rezidenciájára az együttes első moszkvai koncertjének előestéjén.

A beszélgetésen Bono egyebek között beszélt a nyersanyag-kitermelő cégek beszámolóira vonatkozó szabályok tervezett amerikai szigorításáról, és megkérdezte az államfőt, szerinte hogyan lehetne ezt elérni Oroszországban és Európában is. Medvegyev elmondta, hogy ilyen szabályok léteznek ugyan Oroszországban és Európában egyaránt, a kérdés inkább ezek betartatása. Úgy vélte, a cégek vonakodása az adatok feltárásától elősegíti a gazdasági válságokat és a környezeti katasztrófákat. Szigorúbb szabályozás mellett foglalt állást, elmondta Bonónak, hogy a G20 sem jutott még egyetértésre a kérdésben, de ígérte, hogy majd beszámol a következő csúcson a rockénekessel folytatott beszélgetéséről.

Bono elmondta, hogy közel áll a befejezéshez egy kutatás, amelynek eredménye lehetővé teszi, hogy az anyák ne fertőzzék meg magzataikat AIDS-szel, s reményének adott hangot, hogy 2015-ben már egy csecsemő sem jön majd világra fertőzötten. Felhívta az orosz elnök figyelmét a gyermekbénulás elleni harcra, beszámolt arról, hogy reményei szerint hamarosan végleg eltűnik ez a betegség, és ezzel kapcsolatban átadta Medvegyevnek Bill Gates, a Microsoft elnökének üdvözletét, a gyermekbénulás elleni programot ugyanis Gates alapítványa támogatja.

Könnyedebb kérdésekről is szó esett a tea mellett: Medvegyev például elmondta, hogy nagyon ízlett neki az amerikai hotdog, de ritkán jut hozzá.

A találkozó előtt neves orosz közéleti személyiségek levélben kérték Bonót, vesse fel Medvegyevnek, hogy Oroszországban nyomást gyakorolnak a környezetvédőkre és a rockzenészekre. Ennek az az előzménye, hogy a Moszkva melletti Himki erdeinek részleges kivágása ellen tiltakozó mozgalom rockkoncertet hirdetett vasárnap estére Moszkva szívében, de a muzsikusokat nem engedték fellépni. A jelentések arról nem szóltak, hogy ez a kérdés felmerült-e Medvegyevnél.

A U2 hétfőn este érkezett Moszkvába, ahol hatalmas várakozás előzi meg a szerdán a Luzsnyikiban tartandó koncertet. A muzsikusok igen lelkesnek mutatkoztak, s azt mondták, addig nem is nevezhetik magukat nagy rockegyüttesnek, amíg nem léptek fel Oroszországban.

Az együttes tagjai közül a legismertebb Bono, polgári nevén Paul David Hewson, aki a nyolcvanas évek óta mély szociális elkötelezettségről tesz tanúbizonyságot, és részt vesz különböző programokban, jótékonysági koncerteken, továbbá rendszeresen találkozik vezető politikusokkal, hogy segítse egyebek között az AIDS elleni harcot. A Time Magazin megválasztotta már az Év emberének, s jelölték egyebek között Nobel-békedíjra is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×