eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Beethovent kutyának vélik az amerikai gólyák

Beethovenként csak kutyát ismernek, a Michelangelo név pedig csupán egy számítógépes vírust juttat sok, egyetemet kezdő amerikai eszébe.

Beethoven félreismerése egy kutyás vígjátéknak köszönhető, Michelangelóé pedig egy vele névrokon komputervírusnak. A kulturális eredmény - mármint maga a látlelet, nem a tájékozatlanság - az úgynevezett Mindset listának köszönhető, annak a felmérésnek, amelyet évente tartanak 1998 óta az Egyesült Államokban.

Az ország idei "gólyái" nem csak a komolyzene és a képzőművészet terén "fehér foltosak", politikailag, a közelmúlt történelmében sem túlzottan járatosak. Sokuk számára Csehszlovákia például sohasem létezett, Németország kettéosztottságáról sem hallottak.

A korábbi esztendőkből néhány tudatlansági-tájékozatlansági példa:
- az 1980-ban született, 1998-ban érettségizett "évjárat" csupán egyetlen pápáról hallott: II. János Pálról.
- az 1981-es születésűek 18 éves korukra még nem hallottak Jugoszláviáról.
- az 1982-esek sohasem illették Kínát "vörös" jelzővel, nem sokat tudva az ország társadalmi berendezkedéséről.
- az 1983-asok sohasem hallottak arról, hogy fajüldözés lett volna a Dél-afrikai Köztársaságban, banánköztársaságon pedig a Banana Republic nevű ruházatibolt-hálózatot értették, nem olyan latin-amerikai országot, amelynek kormánya bábként rángatható.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×