eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A posztszovjet éra politikusainak gyermekei nem ismerik a nélkülözést

Kijev polgármesterének lányától hatmillió dollár értékű ékszert és készpénzt loptak el Párizsban, Moldova volt kommunista elnökének fia körül pedig a gazdasági rendőrség vizsgálódik, mert nem egész másfél év alatt nyolcmillió dollárt költött bankszámlájáról, amelyet rendszeresen készpénzzel tölt fel.

A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap beszámolója szerint Krisztina Csernoveckaja, a kijevi polgármester lánya bevásárlás céljából érkezett Párizsba. A repülőtéren nyomban limuzinba vágta magát, de a kocsi a város egyik rosszhírű negyedében dugóba került, s ott kirabolták: a tettes csak egy kis táskát vitt el, de abban több mint hatmillió dollár értékű ékszer és készpénz volt - írták a francia lapok.

Sem a polgármester, sem a lánya nem kívánt reagálni a hírekre, s Csernoveckij egy tanácsadója azt mondta az orosz lapnak, hogy hírlapi kacsa az egész. Tény azonban, hogy Krisztina szenvedélye a luxus, otthon negyedmillió eurót érő Lamborghinit vezet. Apja Ukrajna egyik leggazdagabb embere, az egyik legjövedelmezőbb bank tulajdonosa, aki most a politikában próbál szerencsét. Vagyonát 0,5-1,5 milliárd dollárra becsülik, így akkor sem történt katasztrófa, ha lánya elvesztett pár milliót.

Vlagyimir Voronyin kommunista volt moldovai polgármester fiát, Oleget azért idézték be a gazdasági rendőrségre, mert egy újság szerint bankkártyáiról 16 hónap alatt több mint nyolcmillió dollárt költött, és időnként napi húszezer zöldhasúnak megfelelő összeget adott ki Baden-Badenban, Cipruson, Bécsben, Sankt-Moritzban, Frankfurtban, Hamburgban, Münchenben, Párizsban, Moszkvában, Londonban, Genfben, Görögországban, Rómában és Dubajban. Párizsban például a híresen drága Ritz hotelben lakott, s csak a szállodaszámlája százezer dollárt tett ki alkalmanként. A bankszámlákat aztán rendszeresen feltöltötte dollármilliókkal, amelyeket készpénzben fizetett be. E milliók eredetének törvényességét akarja most tisztázni a gazdasági rendőrség.

A volt elnök fia azonban nem jelent meg az idézésre, hanem a Komszomolszkaja Pravda értesülése szerint csak telefonon közölte, hogy Ausztriában tartózkodik, de amint hazatér, jelentkezik. Oleg Voronyin egyébként Moldova egyik leggazdagabb embere, a legnagyobb kereskedelmi bank tulajdonosa és a rendőrségi szóvivő közlése szerint egyelőre nem gyanúsított, csupán bizonyítania kell a pénz törvényes eredetét. Az esetleges bűnvádi eljárás indításáról meghallgatása után döntenek.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×