Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gagarin és Viszockij a példakép

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jurij Gagarint, a világűrben járt első embert tekinti példaképének a XX. század személységei közül a legtöbb orosz ember: tíz éve a megkérdezettek 30, legutóbb 35 százaléka őt nevezte meg a VCIOM állami közvélemény-kutató intézet felmérésén.

Alig marad el tőle Vlagyimir Viszockij, a Szovjetunióban élete végéig üldözött-tiltott költő, énekes és színész, aki jelenleg az oroszok 31 százaléka tekint példaképének.

A harmadik helyen Georgij Zsukov, a Szovjetunió marsallja áll, de őt 1999-ben még 26, most 20 százalék nevezte meg követendő példának.

Õket sorrendben követi az élvonalban Lev Tolsztoj író (17 százalék), Joszif Sztálin, aki Lenin halálát követően került a Szovjetunió élére és a legtöbbek számára véres represszióiról ismert (16 százalék), Alekszandr Szolzsenyicin író (14 százalék), Vlagyimir Iljics Lenin, az 1917-es forradalom első számú vezére, (13 százalék), Andrej Szaharov akadémikus, a szovjet idők ismert ellenzékije és Andrej Mironov színész, számos rendkívül népszerű film főszereplője (12-12 százalék), valamint Mihail Bulgakov, a zseniális író (10 százalék).

Ugyancsak előkelő helyeken szerepel Mihail Solohov író, Irina Rodnyina többszörös jégtánc-világbajnok, Anton Csehov író, Maja Pliszeckaja primabalerina, Lev Jasin, a szovjet fociválogatott kiváló kapusa (6 százalék), Fjodor Saljapin, a század leghíresebb basszistája és egyik legkiemelkedőbb operaénekese (5 százalék), Vaszilij Csapajev katonatiszt, az 1917-es forradalom és az azt követő polgárháború harcainak egyik ismert szereplője, továbbá Dmitrij Sosztakovics, a sztálini időkben üldözött zseniális zeneszerző (4-4 százalék), Ilja Repin festő és Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó államfője (3-3 százalék), valamint Joszif Brodszkij, 1972-től Amerikában élő, Nobel-díjas szovjet költő, esszéista.

Eltérés mutatkozik a nők és a férfiak példaképei között: a "gyengébb nem" képviselői gyakrabban nevezték meg Irina Rodnyinát, Mihail Bulgakovot, Maja Pliszeckaját, Mihail Solohovot és Ljubov Orlova színésznőt, a szovjet mozi első sztárját.

A férfiak körében sokkal többen tekintik példaképüknek Zsukov marsallt, Vlagyimir Viszockij bárdot, és Sztálint.

Az egyes generációk példaképei között is jelentős különbségek vannak: a 18-24 év közöttiek Gagarinnal és Bulgakovval rokonszenveznek, a 24-34 év közöttiek körében Viszockij és Tolsztoj a legnépszerűbb, a 60 év feletti korosztály tagjai pedig a többieknél gyakrabban tekintik példaképüknek Zsukov marsallt, Sztálint, a diktátort, Lenint, a forradalom vezérét és Szaharovot, az ellenzéki tudóst.