eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Családjogi bíróság dönt Brazíliában a hétéves szambakirálynő sorsáról

A Rio de Janeiró-i családjogi bíróság fog dönteni arról, lehet-e szambakirálynő egy hétéves kislány a brazíliai metropolisz idei karneválján.

Júlia Lira az egyik legnevesebb szambaiskola, az Unidos do Viradouro felvonulását vezetné jövő hét végén a szambaiskolák hagyományos versenyén. Nem más jelölte ki őt erre a feladatra, mint édesapja, aki az iskola vezetője. A gyermek jogait védő állami tanács azonban úgy véli, a hétéves lányka túl fiatal arra, hogy egy szexualitást tükröző szerepben lépjen fel.

"Nem a gyermekek karneváli részvétele ellen szólalunk fel, az része a brazil kultúrának. Azt azonban nem engedhetjük meg, hogy egy hétéves gyermeket felvonultassanak egy olyan szerepben, amely hagyományosan nagyon szexuális beállítottságú" - érvelt hétvégi nyilatkozatában Carlos Nicodemos, Rio de Janeiro állam gyerekjogvédő tanácsának illetékese.

"Orvoshoz kell mennie annak a férfinak, aki egyfajta izgalmi állapotba kerül, ha egy hétéves gyermekre néz... (Júliának) minden adottsága megvan arra, hogy szambakirálynő legyen - érvelt leánya felléptetése érdekében Marco Lira, a Viradouro szambaiskola vezetője.

A többi fellépőtől eltérően a szambakirálynők soha nem fedetlen mellűek, és nem csak csillogó díszek fedik testüket. A hétéves Júlia is fehér miniszoknyát, topot, fejdíszt és ezüst magas sarkú szandált visel a próbákon.

Brazíliában régóta probléma a gyermekek szexuális kizsákmányolása. Ha engedjük, hogy Júlia szambakirálynőként lépjen fel, terjedni fog a gyermekkel szembeni szexuális tárgyként való bánásmód a brazil társadalomban - érvelnek jogvédők.

A szambaiskolák hagyományos versenye a riói karnevál fénypontja. A Viradouro iskola, amely 1997-ben már megnyerte a versenyt, nem először vita tárgya. 2008-ban egy bíró betiltotta azt a jelenetüket, amelyben egyik táncosuk Adolf Hitler jelmezében vonult volna fel mögötte meztelen emberekkel, akik a holokauszt túlélőit ábrázolták volna.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×