eur:
392.69
usd:
366.44
bux:
66280.9
2024. április 25. csütörtök Márk

Meghalt az igazi esőember

Elhunyt a férfi, akiről az Esőember című film autista főszereplőjének karakterét mintázták. Kim Peekkel, aki tizenöt tudományágban szerzett elképesztő jártasságot, szívroham végzett.

Elképesztő tudása volt, az intelligenciateszteken mégsem teljesített jól Kim Peek, a férfi, akiről az Esőember forgatókönyvének írója a címszereplő, Raymond Babbit karakterét mintázta.

Az autista Peek hihetetlen mennyiségű információt volt képes akár egyszerre is befogadni, legkülönlegesebb képessége az volt, hogy míg bal szemével egy nyitott könyv két oldalát egyszerre elolvasni, így mindössze nyolc másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy átfusson és memorizáljon egy-egy lapot.

A férfi 12 ezer könyv szövegét tanulta így meg - köztük a Bibliát -, mégis problémái voltak az olyan hétköznapi feladatok elvégzésével, mint az öltözködés vagy a fésülködés.

Az 58 éves korában, szívrohamban elhunyt Kim Peek arra is képes volt, hogy bárkinek, pusztán a dátum ismeretében képes volt megmondani, hogy milyen napon született, és hogy milyen címek szerepeltek akkor a legnagyobb lapok címoldalán.

Az Esőember forgatókönyvírója, Barry Morrow a nyolcvanas évek elején találkozott Kim Peekkel, a karaktert megformáló Dustin Hoffman pedig Oscar-díjat kapott az alakításáért. Miközben felkészült a szerepre, a színész felkereste a "valódi esőembert" is.

"Dustin Hoffman azt mondta, egy dolgot meg kell ígérnem neki: hogy megmutatom a srácot a világnak" - magyarázta Kim Peek édesapja. És így is történt: Kim lassacskán összeszedte a bátorságát és közönség előtt is bemutatta elképesztő emlékezőtehetségét. 2004-ben az amerikai űrkutatási hivatal munkatársainak kutatásaiban vett részt: azt vizsgálták rajta, milyen hatással lehet az űrutazás az emberi agyra.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×