Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meghalt az igazi esőember

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elhunyt a férfi, akiről az Esőember című film autista főszereplőjének karakterét mintázták. Kim Peekkel, aki tizenöt tudományágban szerzett elképesztő jártasságot, szívroham végzett.

Elképesztő tudása volt, az intelligenciateszteken mégsem teljesített jól Kim Peek, a férfi, akiről az Esőember forgatókönyvének írója a címszereplő, Raymond Babbit karakterét mintázta.

Az autista Peek hihetetlen mennyiségű információt volt képes akár egyszerre is befogadni, legkülönlegesebb képessége az volt, hogy míg bal szemével egy nyitott könyv két oldalát egyszerre elolvasni, így mindössze nyolc másodpercre volt szüksége ahhoz, hogy átfusson és memorizáljon egy-egy lapot.

A férfi 12 ezer könyv szövegét tanulta így meg - köztük a Bibliát -, mégis problémái voltak az olyan hétköznapi feladatok elvégzésével, mint az öltözködés vagy a fésülködés.

Az 58 éves korában, szívrohamban elhunyt Kim Peek arra is képes volt, hogy bárkinek, pusztán a dátum ismeretében képes volt megmondani, hogy milyen napon született, és hogy milyen címek szerepeltek akkor a legnagyobb lapok címoldalán.

Az Esőember forgatókönyvírója, Barry Morrow a nyolcvanas évek elején találkozott Kim Peekkel, a karaktert megformáló Dustin Hoffman pedig Oscar-díjat kapott az alakításáért. Miközben felkészült a szerepre, a színész felkereste a "valódi esőembert" is.

"Dustin Hoffman azt mondta, egy dolgot meg kell ígérnem neki: hogy megmutatom a srácot a világnak" - magyarázta Kim Peek édesapja. És így is történt: Kim lassacskán összeszedte a bátorságát és közönség előtt is bemutatta elképesztő emlékezőtehetségét. 2004-ben az amerikai űrkutatási hivatal munkatársainak kutatásaiban vett részt: azt vizsgálták rajta, milyen hatással lehet az űrutazás az emberi agyra.