Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meghatotta a hallgatókat a haldokló író kérése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tömegesen jelentkeztek potenciális donornak az eddig passzívnak mutatkozó írek, Frank Deasy népszerű sorozatokat jegyző, Emmy-díjas televíziós forgatókönyvíró múlt heti egyórás rádióinterjúja hatására - közölték dublini illetékesek.

"Ketyeg az óra. Ha a tumor túl nagyra nő, nem lehet végrehajtani a transzplantációt. Nagyon különös állapot ilyen rendkívüli fenyegetés súlya alatt élni, egyszersmind azzal a nagyszerű reménnyel, amivel a transzplantáció kecsegtet" - mondta a műsorban az Ír Vesebetegek Szövetségének elnökével, Mark Murphyvel beszélgető, májrákos Frank Deasy.

A 49 éves író felszólítása óta több mint 11 ezer donornak jelentkező hívását regisztrálta Murphy szervezete, amely három évtizede bocsát ki donorkártyákat Írországban. Ez négyszerese a korábbi években tapasztaltaknak.

Joe Duffy - a Liveline című betelefonálós rádióműsor házigazdája, amelyben a beszélgetés elhangzott - elmondta, hogy beküldte Deasyhez a kórházba az újságkivágásokat, amelyek a donortoborzás sikeréről szóltak. A műtét előtt álló író "a mennyekben járt, annyira boldog volt" - mesélte.

Deasyt egy skót kórházban operálták meg, ám a transzplantáció közben - három nappal az interjú után - elvérzett. Azért kellett hét hónapot várnia az átültetésre, mert ritka, B vércsoportja miatt nem akadt számára donorszerv.

Az író 2007-ben kapott Emmy-díjat a népszerű Prime Suspect című krimisorozatért, amelynek főszerepét Helen Mirren alakította. Father and Sun című sorozata a közelmúltban debütált az ír televízióban, egy szintén Helen Mirrennel készülő filmjének forgatása pedig heteken belül kezdődik.

Tévés munkái mellett azonban a válságban lévő szervadományozásról is publikált. A donortoborzó rádióműsorba a The Observer brit lapban megjelent írása nyomán kapott meghívást.