Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csoki és chips - az arcbőr ellenségei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem tesz jót az arcbőrnek a csokoládé és a chips - erősítették meg norvég kutatók, akiknek vizsgálata szerint kevésbé pattanásosak azok a kamaszok, akik sok nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak.

Az étrend is befolyásolhatja, mennyire pattanásos a kamaszok arca - bizonyította egy új nemzetközi kutatás. Az Oslói Egyetem munkatársai, valamint tibeti és amerikai kutatók 3775 tizenévessel töltettek ki kérdőívet az étkezési szokásaikról, életmódjukról és lelki beállítottságukról, problémáikról.

A vizsgálat résztvevői arról is beszámoltak, milyen problémáik vannak az arcbőrükkel.

A kutatók a lányok esetében kapcsolatot fedeztek fel a pattanások kialakulása és az elfogyasztott csokoládé, chips, illetve nyers zöldség mennyisége között: minél kevesebbet ettek ez utóbbiból, annál több problémájuk volt az arcbőrükkel.

"Vizsgálatunk lehetséges kapcsolatot tárt fel az étrend és a pattanások megjelenése között. Amikor azonban a statisztikai modellbe bevezettük a depresszió tüneteit is, az étrend szerepe már nem volt annyira egyértelmű" - olvasható a kutatásról a BMC Public Health című lapban megjelent cikkben.

"A kapcsolat a lelki problémák és a pattanások kialakulása között viszont akkor is kimutatható volt, ha az étrendet is számításba vettük" - tették hozzá a szerzők.

A kutatók szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy ki lehessen dolgozni a pattanásos fiataloknak javasolt táplálkozási tanácsokat.