Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért veszünk olyan cipőt, ami nem illik ránk?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sok nő akkor is megvesz egy divatos cipőt, ha az nem illik a lábára, ezzel pedig az egészségét veszélyezteti - figyelmeztetnek a szakértők.

Tízből négy brit nő akkor is hazavisz egy csinos lábbelit, ha az méretben vagy fazonban nem illik rá, tartva magát ahhoz a szóláshoz, hogy a szépségért szenvedni kell - derül ki egy friss felmérésből. De nemcsak a nők áldoznak így a divat oltárán: a férfiak 17 százaléka is elismerte, hogy ha úgy adódik, megveszi a nem passzoló cipőt is.

A kétezer felnőtt részvételével készült kutatás nyomán az is kiderült, hogy a nők 80 százalékának van valamilyen lábproblémája, benőtt körme, bütyke, tyúkszeme, vagy kirepedezik a sarka, tízből négyen ugyanakkor mégsem fordulnak orvoshoz ilyesmi miatt.

Sokan képtelenek vagyunk ellenállni egy jó vásárnak és a legutóbbi divatnak, de fontos emlékeznünk arra, hogy a nem megfelelő méretű cipők megvásárlása miatt nemcsak a kényelmetlenséget kell elviselnünk, de az egészségünket is kockára tesszük - mondta Lorraine Jones, a kutatást készítő Pedikűrösök és Lábápolók Társaságának tagja.

A szakértő szerint az is aggasztó, hogy sok embernek fogalma sincs arról, hogy nem a lábára illó cipőt visel nap mint nap.

"Nem azt mondjuk, hogy az emberek ne viseljenek divatos, magas sarkú cipőket, de azt igen, hogy időnként pihentessék a lábukat, ha pedig felfigyelnek valamilyen elváltozásra, forduljanak orvoshoz" - tette hozzá Lorraine Jones.