eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kevésbé veszélyezteti a mellrák a migréneseket

Kisebb eséllyel alakul ki mellrák a migrénes nőknél - állapították meg amerikai tudósok. A 4500 fős kutatás során az is kiderült, hogy ez a menopauza előtt álló, és az azon már túljutott nőkre is igaz.

Egyelőre nem találtak magyarázatot a kutatók arra, miért kisebb - 26 százalékkal - a mellrák kialakulásának esélye az olyan nőknél, akik migréntől szenvednek.

A seattle-i Fred Hutchinson Rákkutatási Központ munkatársai azt is megállapították, hogy a kapcsolat akkor is fennáll, ha figyelembe veszik az olyan hatásokat - például az alkoholfogyasztást, vagy a hormonpótló terápiát - is, amelyek egyaránt szerepet játszhatnak a migrén megjelenésében és közük lehet a mellrák kifejlődéséhez.

A kutatók szerint az ok a hormonokban keresendő, ám hogy pontosan mi az, még nem lehet tudni.

A migrén egyaránt "védi" a menopauzán innen és túl lévő nőket is. Ez a megfigyelés azért fontos, mert bizonyos kockázati tényezők csak az egyik, illetve csak a másik csoportra jellemzőek.

"Tudjuk, hogy a migrén összefügg a hormonokkal, ezért is kezdtünk errefelé kutakodni. Vannak ötleteink arra, mi lehet az ok, de egyelőre nem világos, hogy e kapcsolat milyen bilológiai folyamatok hatására jött létre" - mondta a mellrákszakértő Christopher Li.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×