eur:
394.33
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Miniszterelnöki fizetést kapnak a jósok

Virágzik a jövendőmondó-ipar Ukrajnában, a kártyavetők, tenyérjósok, arcról olvasók havi bevétele vetekszik a kormányfőével.

Országosan Kijevben foglalkoznak legtöbben jóslással, sok vidéki jövendőmondó is a fővárosba tette át a székhelyét a jobb kereseti lehetőségek miatt. A saját jövőjüket kikémlelni vágyók pénztárcájuknak vagy akár képzettségüknek megfelelően válogathatnak az analfabéta utcai tenyérjósoktól a tudományos fokozattal rendelkező csillagjósokig terjedő skálán.

A legolcsóbb a tenyérjóslás, ezért, helytől függően, 5-50 hrivnyát (170-1700 forint) kérnek. Az arcról, szemből nagyítóval jövőt olvasó román nemzetiségű Natalja az újságírótól például 50 hrivnyát kért, de a megállapított rontást már 3 ezerért akarta levenni róla - írta a kínálat feltérképezéséről szóló körképében a kijevi Szegodnya napilap.

A kártyavető Marija szolgáltatása 100 hrivnyába került, míg a csillagjós Irina, aki papírlapon ceruzával kémlelte a jövőt 400 hrivnyás tiszteletdíjat állapított meg. Legtöbbe a tarokk-kártyás jóslás kerül, ezért még kijevi mércével is sokat, 100-150 dollárnak (17-25 ezer forint) megfelelő összeget kérnek.

Az újság felmérése szerint a jósok nagy forgalmat bonyolítanak le, naponta 8-10 ügyfél keresi fel őket, ráadásul hétvégeken sokuk nem is fogad. A sok munkának meg is van a hozadéka: havi bevételük általában eléri a 20 ezer hrivnyát (674 ezer forint). Ennyi Julia Timosenko miniszterelnöknő hivatali fizetése is - jegyzi meg a lap.

Vidéken is nagy kereslet van a jövendőmondók szolgáltatásai iránt. A legtöbb jós Vinnyica megyében tevékenykedik, itt nemrég egy illegálisan működő jósiskolát is felszámolt a rendőrség. A sorban Odessza kikötőváros és a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megye következik.

Nem ritka jelenség, hogy a jövendőmondók törvénytelen eszközökkel is igyekeznek megszerezni az ügyfelek pénzét. Felelősségre azonban - óvatosak lévén - csak a legritkább esetben vonhatók, mert ez Ukrajnában nem számít bűncselekménynek, csak szabálysértésnek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×