Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miniszterelnöki fizetést kapnak a jósok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Virágzik a jövendőmondó-ipar Ukrajnában, a kártyavetők, tenyérjósok, arcról olvasók havi bevétele vetekszik a kormányfőével.

Országosan Kijevben foglalkoznak legtöbben jóslással, sok vidéki jövendőmondó is a fővárosba tette át a székhelyét a jobb kereseti lehetőségek miatt. A saját jövőjüket kikémlelni vágyók pénztárcájuknak vagy akár képzettségüknek megfelelően válogathatnak az analfabéta utcai tenyérjósoktól a tudományos fokozattal rendelkező csillagjósokig terjedő skálán.

A legolcsóbb a tenyérjóslás, ezért, helytől függően, 5-50 hrivnyát (170-1700 forint) kérnek. Az arcról, szemből nagyítóval jövőt olvasó román nemzetiségű Natalja az újságírótól például 50 hrivnyát kért, de a megállapított rontást már 3 ezerért akarta levenni róla - írta a kínálat feltérképezéséről szóló körképében a kijevi Szegodnya napilap.

A kártyavető Marija szolgáltatása 100 hrivnyába került, míg a csillagjós Irina, aki papírlapon ceruzával kémlelte a jövőt 400 hrivnyás tiszteletdíjat állapított meg. Legtöbbe a tarokk-kártyás jóslás kerül, ezért még kijevi mércével is sokat, 100-150 dollárnak (17-25 ezer forint) megfelelő összeget kérnek.

Az újság felmérése szerint a jósok nagy forgalmat bonyolítanak le, naponta 8-10 ügyfél keresi fel őket, ráadásul hétvégeken sokuk nem is fogad. A sok munkának meg is van a hozadéka: havi bevételük általában eléri a 20 ezer hrivnyát (674 ezer forint). Ennyi Julia Timosenko miniszterelnöknő hivatali fizetése is - jegyzi meg a lap.

Vidéken is nagy kereslet van a jövendőmondók szolgáltatásai iránt. A legtöbb jós Vinnyica megyében tevékenykedik, itt nemrég egy illegálisan működő jósiskolát is felszámolt a rendőrség. A sorban Odessza kikötőváros és a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megye következik.

Nem ritka jelenség, hogy a jövendőmondók törvénytelen eszközökkel is igyekeznek megszerezni az ügyfelek pénzét. Felelősségre azonban - óvatosak lévén - csak a legritkább esetben vonhatók, mert ez Ukrajnában nem számít bűncselekménynek, csak szabálysértésnek.