Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Borzalom a nevelőintézetben: a kormány is felelős?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jogi lépéseket fontolgat a jersey-i kormány ellen annak a nagy-britanniai nevelőotthonnak több egykori lakója, amelyben évtizedeken át bántalmazhattak gyermekeket.

A 48 éves Cyril Turner 13 évesen két hetet töltött az intézetben, de sikerült az ablakon át megszöknie. A férfi azt állítja, hogy bántalmazták és mentálisan is kínozták a Jersey szigetén lévő otthonban.

"Azt akarom, hogy vonják felelősségre azokat az embereket, akik ezt tették" - mondta a férfi, aki szerint a Jersey szigetén működő kormány is tehet a szörnyűségekről.

A négygyermekes családapa, Carl Denning 1964 és 1970 között volt a gyermekotthon lakója. Beszámolója szerint rendszeres szexuális erőszaknak volt kitéve.

"A jersey-i hatóságoknak sok kérdésre kell válaszolniuk. A gondozókra például senki sem figyelt, egyszer sem ellenőrizték őket" - emelte ki.

Az 50 éves férfi szerint az otthon valamennyi volt lakóját megilletné valamilyen kárpótlás az átélt borzalmakért.

"Erőszakoskodtak velünk, és mi történik? Csupán azt mondják: rendben, ez a múlt" - mondta felháborodottan Carl Denning.

Egy jogi csoport már felajánlotta a nevelőotthon volt lakóinak, hogy segítséget nyújt nekik, ha perelni akarnak.

A Haute de la Garenne, amikor 1850-ben megnyitották, még kizárólag fiúkat fogadott, a XX. század elejétől azonban már lányokat is gondoztak ott.

A gyermekbántalmazásra utaló bizonyítékokat találhatták meg február végén azok a rendőrök, akik kutyákkal és radarberendezések segítségével kutatták át az épületet és környékét.

A gyermekotthonban történteket tavaly novemberben kezdte vizsgálni a hatóság, akkor az ezzel kapcsolatos felhívás közzététele után több mint 140 ember vállalkozott arra, hogy elmesélje, mi történt vele, amíg ott lakott. Az ügynek eddig több mint negyven gyanúsítottja van.