eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk

Borzalom a nevelőintézetben: a kormány is felelős?

Jogi lépéseket fontolgat a jersey-i kormány ellen annak a nagy-britanniai nevelőotthonnak több egykori lakója, amelyben évtizedeken át bántalmazhattak gyermekeket.

A 48 éves Cyril Turner 13 évesen két hetet töltött az intézetben, de sikerült az ablakon át megszöknie. A férfi azt állítja, hogy bántalmazták és mentálisan is kínozták a Jersey szigetén lévő otthonban.

"Azt akarom, hogy vonják felelősségre azokat az embereket, akik ezt tették" - mondta a férfi, aki szerint a Jersey szigetén működő kormány is tehet a szörnyűségekről.

A négygyermekes családapa, Carl Denning 1964 és 1970 között volt a gyermekotthon lakója. Beszámolója szerint rendszeres szexuális erőszaknak volt kitéve.

"A jersey-i hatóságoknak sok kérdésre kell válaszolniuk. A gondozókra például senki sem figyelt, egyszer sem ellenőrizték őket" - emelte ki.

Az 50 éves férfi szerint az otthon valamennyi volt lakóját megilletné valamilyen kárpótlás az átélt borzalmakért.

"Erőszakoskodtak velünk, és mi történik? Csupán azt mondják: rendben, ez a múlt" - mondta felháborodottan Carl Denning.

Egy jogi csoport már felajánlotta a nevelőotthon volt lakóinak, hogy segítséget nyújt nekik, ha perelni akarnak.

A Haute de la Garenne, amikor 1850-ben megnyitották, még kizárólag fiúkat fogadott, a XX. század elejétől azonban már lányokat is gondoztak ott.

A gyermekbántalmazásra utaló bizonyítékokat találhatták meg február végén azok a rendőrök, akik kutyákkal és radarberendezések segítségével kutatták át az épületet és környékét.

A gyermekotthonban történteket tavaly novemberben kezdte vizsgálni a hatóság, akkor az ezzel kapcsolatos felhívás közzététele után több mint 140 ember vállalkozott arra, hogy elmesélje, mi történt vele, amíg ott lakott. Az ügynek eddig több mint negyven gyanúsítottja van.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×