Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Veséivel együtt a donor személyiségét is megkapta

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy brit nő állítása szerint "teljes személyiség-transzplantáción ment keresztül", miután új veséket kapott. Cheryl Jonhsont májusban műtötték meg, a sikeres operáció azonban nem várt mellékhatásokat hozott a 37 éves nő számára.

Az új vesék mellett a donor személyiségének egy részét is megkapta a rajta elvégzett transzplantációs műtét során - állítja egy prestoni nő.

1998-ban diagnosztizálták betegségét, és 2001-ben már elvégeztek egy sikertelen operációt a furcsa tünetekről beszámoló asszonyon.

A donor számos tulajdonságát átvette - állítja Jonhson. "Az első műtét után nem ismert rám a fiam: kezelhetetlen voltam és mozgékony, szóval nem önmagam" - mondta az asszony.

A második, sikeres operáció során egy 59 éves férfi veséit kapta meg az egyébként gondnokként dolgozó nő, s elmondása szerint még irodalmi ízlése is megváltozott.

"Mindig is szerettem olvasni, de a ponyvaregények helyett most klasszikusokat, Jane Austent és Dosztojevszkijt olvasok" - magyarázta Cheryl Johnson.

Az Amerikai Akadémia a sejtalapú emlékezeti jelenségek teóriájával magyarázza a transzplantáción átesett pánciensek körében megfigyelhető tüneteket.

Az elmélet magyarázatot adhat arra is, miként lett egy tériszonnyal küszködő nőből hegymászó, vagy egy a csokoládét utáló ügyvédből a barna édesség legnagyobb szerelmese az életmentő műtét után.