Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A partra mosott három jobb láb hátborzongató rejtélye

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rendkívül különös történet foglalkoztatja a kanadai rendőrséget, ugyanis Vancouver-sziget partjainál az elmúlt fél évben a víz három jobb lábat sodort a partra.

Misztikus események foglalkoztatják manapság a Vancouver-sziget rendőrségét, ugyanis az elmúlt fél évben az óceán három különböző, de egymástól nem nagy távolságban lévő partszakaszon három jobb lábat sodort a partra.

Az első eset tavaly augusztusban történt Brit-Columbia egyik félreeső szigetén. Egy 12 éves kislány, aki a szüleivel kirándult a partszakaszra, talált egy 45-ös sportcipőt - amiben még benne volt a tulajdonos jobb lába.

Hat nappal később egy közeli szigeten túrázó pár talált egy másik, ugyancsak 45-ös jobb lábat a hozzá tartozó edzőcipővel egy fatörzsben. A harmadik eset a múlt hónapban történt egy harmadik sziget partjainál, ahol ismét a víz mosott partra egy jobb lábat.

Bár a történtek inkább hasonlítanak egy abszurd film forgatókönyvére, vagy egy Monthy Python-darabra, a nyugat-kanadai rendőrség egyáltalán nem találja viccesnek a dolgot. A hatóság DNS-mintát vett a lábakból, ám a módszer nem vezetett eredményre.

Brenda Clark kanadai törvényszéki antropológus szerint ránézésre egy láb alapján lehetetlen megállapítani a balesetet szenvedett nemét, korát, vagy termetét.

"Egyáltalán nem szokatlan jelenség különböző testrészek előkerülése, ezek általában egy halászbaleset, vagy hajós gázolás következményei. Ugyanakkor az gyanakvásra adhat okot, hogy ilyen közel egymáshoz találtak rájuk" - jelentette ki a southamptoni Tengerkutató Központ munkatársa, Simon Boxall.

"A lelőhelyek elemzése alapján nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy azok valószínűleg a vancouveri területről származnak" - tette hozzá a tengerkutató, aki elsősorban a leletek jó állapotával támasztotta alá véleményét. Simon Boxall ugyanakkor csupán véletlen egybeesésnek tartja, hogy mindhárom megtalált testrész jobb láb volt.

Nem mindenki ért vele egyet. A University of Washington tengerkutatója ugyanis úgy véli, a jobb és a bal lábbelik gyakran másképp sodródnak a vízen. "Vannak tengerpartok, melyekre inkább jobb, vannak olyanok, melyekre inkább bal cipőket sodor a partra a víz" - jelentette ki Curtis Ebbesmayer.

Vannak persze örök szkeptikusok, például Digby Jones helyi lakos, aki szerint az egész csak egy átverés: "Ha ellátogatnának a közelben lévő hullaházakba, biztosan találnának egy fickót, aki most dől a nevetéstől".