Inforádió

Meghallgatom Élő adás

HIV-botrány rázta meg a pornóipart

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Három melegpornót vontak vissza a forgalomból Nagy-Britanniában, miután a BBC felhívta a figyelmet a szereplőket fenyegető veszélyre. A szereplők ugyanis nem használtak óvszert, pedig - mint később kiderült - minden második közülük HIV-fertőzött.

A botrány alapjaiban rázta meg a melegpornó-ipart. A három film közül kettőben nyolc brit férfimodell szerepelt - a forgatás után közülük négyről kiderült, hogy HIV-fertőzöttek. Egyikük állítja, hogy a forgatáson kapta meg a halálos kórt - és rettenetesen elkeserítette, hogy a fertőző aktust "áruba bocsátották".

Ráadásul éppen a múlt héten tartóztattak le egy brit producert gyermekpornó miatt; Rufus Foulkes egy 16 éves fiút szerepeltetett egyik melegpornójában, ahol szintén óvszer nélkül kellett szerepelnie.

A gyártó amerikai cég azonban egészen addig nem volt hajlandó visszavonni a filmeket, amíg a BBC le nem leplezte a szereplők kiszolgáltatottságát. Annyit máris sikerült elérni, hogy a vezet brit melegpornós stúdió bejelentette: nem forgatnak több olyan filmet, amelyben a szereplők nem használnak óvszert.

A heteroszexuális pornófilmekben soha nem használnak óvszert, a melegpornóban azonban tabunak számított a védekezés nélküli szex az 1980-as évek óta, amikor kitört a HIV- és AIDS-járvány.

Az utóbbi négy évben azonban már a melegpornó-filmek 60 százalékában nem használnak a szereplők óvszert. Egészségügyi szakértők szerint ez annak a jele, hogy a melegek egyre kevesebbet foglalkoznak a veszéllyel - ezt támasztja alá az új fertőzések növekvő száma is.

Az egyik londoni kórház vezető szakértője ezt "óvszerfáradtsággal" magyarázza. "Annyit beszéltünk az óvszerhasználatról, hogy az emberek már unják, és azt hiszik: mindent tudnak róla" - vélekedett Ceri Evans.

Vezető amerikai és brit pornófilmrendezők is összefogtak azért, hogy minél kevesebb veszélynek tegyék ki a színészeket. "Egyszerűen nem akarom még egyszer átélni, hogy egy 18 éves gyerek zokog a vállamon, mert nem tudja, hogyan mondja meg a partnerének és a szüleinek, hogy HIV-pozitív" - nyilatkozta a BBC-nek Steven Brewer brit rendező.