Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pusztán klinikai érdeklődés vezérelte a bécsi kannibált

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Beszámíthatatlannak találta az elmeorvosi szakértői jelentés azt a tizenkilenc éves német fiatalembert, aki augusztusban egy bécsi hajléktalanszálláson megölte lakótársát, majd a holttestet felboncolta.

A pszichiátriai vizsgálat kedden közzétett eredménye szerint a férfi mind szellemileg, mind lelkileg zavarodott: betegségének következtében nem volt képes felfogni tettének helytelen voltát.

Az ügyészség közölte, hogy a szakértői jelentés fényében eláll a bírósági tárgyalástól, és azt fogja javasolni az esküdtszéknek, hogy meghatározatlan időre utalja be a gyanúsítottat a beszámíthatatlannak nyilvánított törvénysértők számára fenntartott pszichiátriai létesítménybe.

A borzalmas cselekedet annak idején nagy port vert fel az osztrák sajtóban. A rendőrségi nyomozás szerint a gyanúsított egy tízkilós súlyzóval agyonverte áldozatát, rugóskéssel felvágta a mellkasát és a hasát, majd később kizsigerelte a holttestet. A helyszínen agy- és egyéb testdarabokat találtak egy tányéron, a hajléktalan szája körül pedig vérfoltok voltak.

"Meg akarta nézni, mi van belül"

Fennállt a gyanúja, hogy esetleg fogyasztott is a belső szervekből, ám a bíróság elé terjesztett orvosszakértői vizsgálat végül nem talált bizonyítékot erre nézve.

Az eset Rudolfsheim kerületben, egy hajléktalanmenhelyként használt háromszobás lakásban történt, ahol az áldozat, egy 49 éves osztrák állampolgárságú férfi és a gyanúsított lakott. A holttestet a takarítónő találta meg.

Letartóztatásakor a német hajléktalan csupán annyit mondott, hogy társával két napon keresztül veszekedtek. Később ügyvédje közölte, hogy védence nem akarta megenni az áldozatát, "csak arra volt kíváncsi, hogy mi van belül". Pusztán a klinikai érdeklődés vezérelte - állította.

Már az első elmeorvosi vélemények is arról szóltak, hogy az illető kórosan abnormális, és tettét minden bizonnyal pszichotikus reakció vagy szadista hajlam idézhette elő. A fiatalember hosszú idő óta skizofréniában szenved, és többször állt már kórházi kezelés alatt.