Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem nyughatnak, akiket Borat átvert

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem indíthat pert lakóhelyén a készítők ellen az az amerikai nő, aki mint etikett-tanár szerepelt Sacha Baron Cohen nagy vihart kavart filmjében, amelyben a brit komikus egy kazah riportert alakít.

Megalázták és kényelmetlen helyzetbe hozták, ezért akarja beperelni a Borat című film készítőit Kathie Martin etikett-tanár. A nő a filmben egy vacsorán vesz részt Borattal, a kazah álriporterrel, aki viselkedésével az őrületbe kergeti az asztaltársaságot: egy alkalommal például egy zacskónyi emberi fekáliával jelenik meg.

A nő lakóhelyén, Alabama államban akart pert indítani megalázói ellen, és a bíróság áprilisban, első fokon az ő javára döntött.

A fellebbviteli bíróság azonban visszautasította a keresetet: a nő ugyanis, a film forgatása idején aláírt egy megállapodást, amelynek értelmében panasszal csak a New York-i ítélőszékekhez lehet fordulni.

Nem Kathie Martin az egyetlen, aki a film bemutatása után beperelte a Borat készítőit: a követelt kártérítési összeg több mint 100 millió font.

Bírósághoz fordult például két főiskolás, akik a filmen alkoholt vedelnek és rasszista megjegyzéseket tesznek, ügyüket azonban ejtette a testület. Három másik per viszont még mindig folyik a készítők ellen az amerikai bíróságokon.

Az egyiket Michael Psenicska indította, az a KRESZ-tanár, aki a filmben vezetni tanította "Boratot". A férfi azt állítja, hogy azért vállalta a szereplést, mert becsapták: azt mondták neki, hogy egy dokumentumfilm készül arról, miként tudnak a külföldiek beilleszkedni az amerikai életbe.

Psenicska 200 ezer fontot követel, mert úgy véli: félrevezették, a filmbeli szereplés pedig érzelmi bántalom érte, amelynek hatását még mindig érzi.

Az a pénzügyi elemző, Jeffrey Lemerond is perelte a filmet jegyző stúdiót, a Twentieth Century Foxot. A férfi, a felvételek tanúsága szerint, elrohant a Boratot alakító Sacha Baron Cohen elől, amikor az meg akarta ölelni az utcán.

Ugyancsak perelnek annak a román falunak a lakói, amelyben - a történet szerint - Borat lakik. 15 millió fontnak megfelelő összeget követelnek, amiért a filmben, hamisan, erőszakolónak, angyalcsinálónak, prostituáltnak vagy tolvajnak nevezték őket.