Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Félelmetes fizimiska: közzétették a kislány elrablójának fantomképét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Valószínűleg megvan annak a férfinak a fantomképe, aki gyaníthatóan elrabolta a Portugáliából tavaly tavasszal eltűnt skót kislányt, Madeleine McCannt.

A négyéves Madeleine-nek tavaly május 3-án veszett nyoma a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek látogatta, Ocean Club nevű üdülőközpontjában. A gyermek - két kisebb testvérével - a szobában aludt, miközben a szülők a szállodától néhány méterre, baráti társaságban vacsoráztak.

Az esetet szinte példátlan nemzetközi figyelem kíséri, különösen azóta, hogy a portugál rendőrség szeptember elején a kislány orvos szüleit, Gerry és Kate McCannt nyilvánította gyanúsítottá az ügyben.

A család szóvivője vasárnap tartott londoni sajtóértekezletén "reménybeli áttörésről" számolt be: közzétett két fantomképet, amelyeken egy hosszú hajú, bajuszos férfi látható; az egyik egy arckép, a másik egy teljes alakos rajz.

A képeket egy rendőrségi rajzoló készítette egy brit szemtanú beszámolója alapján. Gail Cooper tavaly tavasszal, még Madeleine elrablása előtt szintén Praia da Luzban üdült férjével és családjával, és többször látta a férfit a környéken kószálni, sőt, személyesen is beszélt vele.

Gail Cooper a News of the Worldnek, a legnagyobb vasárnapi brit tömeglapnak - amely első oldalán hozta a hivatalosan is közzétett fantomképet - elmondta: az "észak-afrikai kinézetű" illető egy nap váratlanul bekopogott apartmanjuk ajtaján.

Tört angolsággal, valamilyen igazolványfélét felmutatva, azt mondta: egy helyi árvaháznak gyűjt, ahol három olyan kisgyermek nevelkedik, akiknek szülei nem sokkal korábban, egy környékbeli autóbalesetben meghaltak.

Gail Cooper nem adott hitelt a történetnek; a lap vizsgálata szerint joggal, mivel az árvaház nem létezik, és a férfi által emlegetett baleset sem történt meg. A szemtanú már tavaly májusban, Madeleine elrablása után beszámolt a rendőrségnek az esetről, és otthonában meg is hallgatták, de a nyomozók később nem jelentkeztek.

A News of the World utánajárt az ügynek, értesítette azt a magánnyomozói irodát, amely a család megbízásából kutat a kislány után, és a Metodo 3 nevű ügynökség a személyleírás alapján elkészíttette a fantomképet "az FBI által kiképzett" rendőrségi rajzolóval.

A képet megmutatták McCannék egyik családi barátjának, Jane Tannernek is, aki annak idején szintén a portugáliai üdülőhelyen tartózkodott, és már korábban beszámolt arról, hogy a kérdéses estén látott egy férfit egy pizsamás kisgyerekkel a kezében. Jane Tanner, amint elé tárták a portrét, csak annyit mondott: "Õ az".

Clarence Mitchell londoni sajtóértekezletén hivatalosan is közzétette a rajzokat, kérve mindenkit, hogy aki felvilágosítással tud szolgálni az illetőről, "a lehető legsürgősebben" értesítsen bármilyen hatóságot. A képeket átadták a portugál és a brit rendőrségnek, valamint az Interpolnak is.