Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dohánytilalom: nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szivarozva köszöntötte az újévet António Nunes, a portugál élelmiszeripari szabványok hivatalának vezetője egy kaszinóban tartott partin. A férfi csak azt felejtette el, hogy az általa vezetett szervezetnek kell betartatnia a január elsejétől hatályos törvényt, amely szerint Portugáliában tilos a dohányzás a nyilvános épületekben és egyes intézményekben.

António Nunest lencsevégre kapták, amint az újév első napján, vagyis már azután, hogy a tilalom életbe lépett, szivarozgatott az egyik Lisszabon környéki kaszinóban.

A portugál élelmiszeripari szabványok hivatalának vezetője később úgy nyilatkozott: nem tudta, hogy a jogszabály, amely tiltja, hogy a dohányosok rágyújtsanak a bárokban, kávézókban és éttermekben, a kaszinókra is vonatkozik.

"Meg kell néznünk, mi is van pontosan a törvényben" - magyarázkodott António Nunes, akit aztán a portugál egészségügyi miniszter biztosított arról, hogy a kaszinókról is határoz a törvény.

A tiltás, amely Franciaországban és egyes németországi tartományokban is január elsejétől él, Portugáliában nem olyan szigorú, mint az azt alkalmazó többi európai uniós országban.

Portugáliában az újév első napjától nem lehet dohányozni az olyan épületekben, amelyek alapterülete nincs 100 négyzetméteres, ám az ennél nagyobb épületek tulajdonosai dönthetnek arról, hogy az adott terület dohányzó vagy nem dohányzó legyen.

A szigorúbb szabályozást bevezetett államokban tilos a dohányzás az olyan nyilvános épületekben, mint az irodák, bevásárlóközpontok és iskolák, de lehetőség van olyan, jól szellőző, és egyértelműen megjelölt helyiség megnyitására, ahol cigarettázhat, akinek ahhoz van kedve.