Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sosem látott felvételek Hitlerről - nézze meg Ön is!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felismerte a propaganda erejét, így Adolf Hitler gyakran fényképeztette, filmeztette magát. A náci vezérről készült felvételek legnagyobb része fekete-fehér, most azonban színes képek kerültek elő róla, amint ötvenedik születésnapján gyerekekkel barátkozik a Sasfészekben.

Halála után több mint 62 évvel új fotók kerültek elő Adolf Hitlerről. A náci vezérről készült fényképekre egy francia archívumban, az 1936-ban alapított Rue des Archives-ban találtak rá.

A képek Hitler ötvenedik születésnapján, 1939. április 20-án készültek a Bajor-Alpokbeli Sasfészekben, a sziklára épült villában, amelyet a vezér éppen ez alkalomból kapott ajándékba.

A képek tanúsága szerint ekkoriban Adolf Hitler nem volt jó fizikai állapotban: a hajlott hátú, lesoványodott náci vezető bajuszában ősz szálak látszanak.

Kedvelte a gyerekeket

A Hitlert körülvevő, pasztellszínű ruhás kisgyerekek valószínűleg a magas rangú náci vezetők csemetéi voltak. A diktátornak sosem volt saját gyermeke, de szeretett kicsik között lenni, hiszen számára ők jelentették a Birodalom biológiai jövőjének alapját.

Propagandaminiszterének, Josef Göbbelsnek hat gyermeke volt, ők, valamint a birodalmi építész, Albert Speer fiai és lányai jelentették Hitler számára a "pótcsaládot".

A színes felvételek között akad olyan is, amelyen a náci vezér kedvesével, Eva Braunnal látható, de a fényképész megörökítette Adolf Hitler kedves német juhászkutyáját, Blondit is.

Az újonnan előkerült fotók közül néhány a Sturmabteilung (SA), a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt paramilitáris szervezetének egyik korai gyűlésén készült.

Ennek tagjai, a "barnaingesek" fontos szerepet játszottak Hitler hatalomra juttatásában. A szervezet vezetőit 1934-ben a náci vezér kivégeztette, köztük egykori jó barátját, az SA parancsnokát, Ernst Röhmöt is.

Új technológia

Az 1930-as, 1940-es években Adolf Hitler volt a leggyakrabban fényképezett ember a világon: a legtöbb felvételt róla személyes fotósa, Heinrich Hoffmann készítette.

A most előkerült képek nem Hoffmann munkái, mivel ő nem használt színes filmet. Valószínűbb, hogy a fotókat Hugo Jäger készítette, aki ebben az időszakban sokat kísérletezett az új technológiával.