eur:
393.19
usd:
366.75
bux:
66831.15
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb mérföldkőhöz ér a királynő

Már csak néhány nap, és II. Erzsébet királynő lesz minden idők legidősebb angol uralkodója, megelőzve üknagyanyját, Viktóriát.

Szombaton újabb mérföldkőhöz ér II. Erzsébet királynő, mivel attól a naptól ő lesz a valaha élt legidősebb angol uralkodó.

II. Erzsébet királynő üknagyanyját, Viktóriát előzi meg, aki 1901. január 22-én hunyt el. Viktória ekkor 81 éves hét hónapos, négy hetes és egy napos volt, ezt szárnyalhatja túl a királynő.

A tervek szerint II. Erzsébet királynő a szombati napot a windsori kastélyban tölti férje társaságában, és nem tervez semmilyen hivatalos nyilatkozatot tenni az alkalom kapcsán.

A legidősebb angol király III. György volt, aki 81 évesen és 239 naposan hunyt el 1820-ban.

Erzsébet királynő jelenleg a negyedik a legtöbb időt hivatalban töltő angol uralkodók listáján. Jövő év március 5-én előre léphet, mivel ekkor megelőzheti az 56 évet uralkodott III. Henriket, míg III. Györgyöt 2012-ben hagyhatja le.

Viktória királynő közel 64 évig ült a trónon, így őt 2015 szeptemberében előzhetné meg ezen a listán is.

Erzsébet királynő a második legrégebb óta hivatalban lévő élő uralkodó jelenleg, csak a thai király, Bhumibol Adulyadej ül a trónon hosszabb ideje nála.

Rekordok sorát dönti meg

II. Erzsébetnek eddig 11 miniszterelnöke volt, köztük olyan nagyágyúk, mint Winston Churchill. Néhány rekordot már megjavított: ő az első brit uralkodó, aki gyémántlakodalmat ünnepelhetett, és ő az első, akinek olyan miniszterelnöke van, akinek születésekor ő már királynő volt.

A trónörökösnek, Károly walesi hercegnek bizony várnia kell. Jövő év novemberében már 60 éves lesz. Lassan ő is rekordot javít, mint a trón legöregebb várományosa. Utoljára századokkal ezelőtt IV. Vilmos volt az, akit 64 éves korában koronáztak meg.

Károly még húsz évet is várhat...

Felmerült a gondolat, hogy a királynő lemondhatna a fia javára, de a briteknél ez nem lehetséges. II. Erzsébet anyja 101 évet élt, így előfordulhat, hogy Károly nyolcvanévesen lesz Nagy-Britannia uralkodója.

S fenn áll még húsz év múlva a királyság Angliában? Egyelőre úgy tetszik, hogy igen. A királyi pompát és a kiterjedt család kiváltságait sokat bírálják, de az angolok szeretik a tradíciókat s azt is, hogy megbízható államfő őrizze az ország stabilitását, ha a miniszterelnök sokat hibázik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×