eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Diana sofőrje a titkosszolgálatnak dolgozott

Diana sofőrje kapcsolatban állt a francia titkosszolgálattal - hangzott el a néhai walesi hercegnő halálát vizsgáló esküdtszék előtt zajló meghallgatáson.

Henri Paul, aki a párizsi Ritz szálloda helyettes biztonsági főnökeként  dolgozott, rendszeresen tájékoztatta a francia titkosszolgálatot a hotelben megszálló hírességek útjairól.

A szolgálat előre szólt Henri Paulnak, ha egy fontos vendég érkezett a szállodába, majd a férfi embereket bérelt fel, hogy kövessék a hírességek mozgását a városban, az eredményről pedig beszámolt a titkosszolgálatnak - hangzott el a Diana hercegnő halálát vizsgáló esküdtszék előtt zajló meghallgatáson.

A párizsi szálloda elnökének asszisztense, Claude Roulet azt állította az esküdtszék előtt, hogy ha a francia rendőrségnek és a titkosszolgálatnak információra volt szüksége a vendégekről, szóltak Henri Paulnak.

A szálloda biztonsági vezető-helyettese azt figyelte, hogy a "fontos vendégek mikor érkeznek, és mikor távoznak, kivel találkoznak, és hasonlók" - tette hozzá Claude Roulet.

Az asszisztens szerint a rendőrség gyakran kértek információkat a vendégekről, még azokról is, akiket ő nem ismert. Ezt a szálloda, ha nem is boldogan, de megtette, mert meg kellett tenni - tette hozzá.

Claude Roulet arról is beszámolt, hogy Henri Pault egy rendőr ajánlotta a szállodai munkára.

Az asszisztens kiemelte azt is, hogy Henri Paul a brit titkosszolgálattal is kapcsolatban állhatott, amikor a szigetországból érkeztek magas rangú vendégek.

Az 1997-es balesetben Henri Paul is életét vesztette, ő vezette a Diana hercegnőt és Dodi Fayedet szállító autót.

Az Al-Fayed-verzió

Diana barátjának, a baleset szintén elhunyt Dodi Fayednek az apja, Mohamed Al-Fayed meg van róla győződve, hogy fia és a hercegnő megölését a brit titkosszolgálat hajtotta végre a királyi család megbízásából, mert nem akarták, hogy a trónörökösöknek féltestvérük legyen. Egy orvosi vizsgálat ugyanakkor nagy valószínűséggel kizárta, hogy Diana terhes volt a baleset idején.

Mohamed Al-Fayed szerint a sofőr, Henri Paul is fizetett kém volt, aki a titkosszolgálatok utasításait követte augusztus 31-én éjjel.

A milliomos üzletember úgy véli, erre bizonyíték, hogy a sofőr bankszámláján 170 ezer font volt, noha mindössze 1600 fontot keresett havonta. Henri Paul szülei szerint a pénz a gazdag vendégektől kapott borravalóból gyűlt össze.

Ezzel szemben Claude Roulet azt állítja, hogy a pénz nagy része éppen Mohamed Al-Fayedtől érkezett, mivel személyes biztonság biztosítását kérte családtagjai számára, amikor a hotelben szállnak meg.

A meghallgatáson az is elhangzott, hogy Dodi Fayed egy drágakövekkel kirakott gyűrűt vett Dianának a baleset előtt hat órával. A 11,5 ezer fontos gyűrű lehetett volna az eljegyzési gyűrű Diana hercegnőnek.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×