Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Negyvenhat évvel a gyilkosság után emeltek vádat a szemtanú ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csaknem ötven éve, hogy egy 15 esztendős brit diáklányt meggyilkolt egy ismeretlen. Az akkori bírósági tárgyaláson az ügy fő gyanúsítottját szabadon engedték, nemrég azonban újra megvádolta a rendőrség.

Negyvenhat évvel ezelőtt Anthony Hallnak elhitték az esküdtek, hogy nincs köze Jacqueline Thomas meggyilkolásához.

Először felmentették

1961 augusztusában a 15 éves Alun Rock-i lány búcsúba indult húgával, Dorothy-val, de a két lány egy idő után szem elől tévesztette egymást, Jacqueline-nek pedig nyoma veszett.

Holttestét egy héttel később találta meg egy, a kutyáját sétáltató fiú egy szántón Bordesley Greenben, csupán néhány száz méterre otthonától.

Anthony Hall akkor 24 éves volt, felesége várandós. Amikor a férfit szemtanúként kihallgatták a lány halálának ügyében, először kijelentette: nem kell semmi olyat mondania, amivel gyanúba keverhetné magát, mégis beszélt, mert tisztázni akarta magát.

A férfi elárulta az orvosszakértőnek, hogy beszélgetett Jacqueline-nel, hazudott azonban, amikor azt mondta: először látta a lányt, mert nem akarta, hogy felesége kellemetlen kérdéseket tegyen fel neki.

A tárgyalás során hét szemtanú vallotta, hogy látta az áldozatot azután, hogy nem jelentkezett otthon, és hogy a lány úgy nézett ki, mintha nagyon rosszul aludt volna.

Az esküdtszék ötvenöt perc után hozta meg döntését. Véleményük szerint a lányt "ismeretlen személy vagy személyek gyilkolták meg".

Ücsörögtek

Amikor Anthony Hall a határozathozatal után elhagyta a bíróságot, elmondta: nagy kő esett le a szívéről. "Tudom, hogy én voltam a fő gyanúsított az ügyben. Most már csak meg akarom találni azt, aki megölte Jackie-t".

Hetekkel a tárgyalás után a férfi és felesége közös interjút adott, és elmesélte, hogy a férfi egy darabig ücsörgött Jacqueline-nel eltűnése estéjén, nem messze a búcsú helyszínétől.

"Jackie nem beszélt sokat. Csak ültünk ott a meleg estében, én pedig a feleségemre gondoltam. Aztán Jackie felugrott és közölte, hogy mennie kell, valakivel találkozója van a vásárban. Az utolsó, amit láttam, a fehér farmerja villanása volt, aztán visszasietett oda, ahol égtek a fények és szólt a zene" - emlékezett vissza Anthony Hall.

Elővették az ügyet

Egészen mostanáig senki ellen nem emeltek vádat az ügyben, nemrégiben azonban ismét beidézték a most 70 éves Anthony Hallt, miután a rendőrségnél újra átnézték a le nem zárt ügyek aktáit. A férfi a következő, december 6-i meghallgatásig őrizetben marad.

Az ügyészségen azt remélik, hogy a fejlett DNS-vizsgálati módszerek segíthetnek megoldani a 46 éves gyilkossági ügyet.