eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Testi sértés miatt kell felelnie a mohácsi gyermekzsaroló banda vezérének

Zsarolásért nem büntethető, testi sértés miatt azonban eljárás indul azon mohácsi általános iskolás ellen, aki a közelmúltban rávette két társát, szedjenek pénzt diákoktól - közölte a baranyai rendőrség sajtóreferense. Az InfoRádió által megkérdezett gyermekpszichológus véleménye szerint ilyen esetekben a tettesek is áldozatok, akiknek segítségre lett volna szükségük.

A "bandavezér" a zsarolások elkövetésének idején még nem volt tizennégy éves, így azokért nem lehet felelősségre vonni. Csakhogy szombaton ünnepelte tizennegyedik születésnapját, hétfőn pedig ököllel arcul ütötte az iskola egyik diákját, mert ellene vallott, miután ügye napvilágra került - mondta el Takátsy Zoltán.

Hozzátette: a fiút a rendőrség gyermekkorú sérelmére elkövetett könnyű testi sértéssel gyanúsítja, s ha bűnössége bebizonyosodik, akár három év szabadságvesztést is kaphat.

Az Új Dunántúli Napló keddi számában írt arról, hogy a rendőrség általános iskolásokat gyanúsít zsarolással Mohácson.

A Duna-parti város egyik iskolájának tizennégy éves tanulója két gyermekkorú társát rávette arra, hogy neki "dolgozva", zaklatással, molesztálással pénzt szedjenek be diákoktól.

A zsarolók az elmúlt hónapokban legalább három gyermektől személyenként 10-12 alkalommal vettek el kisebb összegeket.

A bűncselekmény-sorozatra úgy derült fény, hogy azt más, az ügyben nem érintett diákok elmondták osztályfőnöküknek, az intézmény vezetői pedig értesítették a rendőrséget.

A zsarolók ellen rendőrségi vizsgálat és iskolai fegyelmi eljárás is indult, koruk miatt azonban nem büntethetők, ráadásul az intézményből csak akkor zárhatók ki, ha máshol felveszik őket.Az InfoRádió által megkérdezett gyermekpszichológus véleménye úgy összegezheto, hogy ilyen esetekben a tettesek is áldozatok, akiknek segítségre lett volna szükségük.

"11-12 éves kor körül van egy korszak, amikor az érzelmileg rossz állapotban lévő gyerekek például lopnak - tájékozottabb kollégák ezt érzelmi lopásnak nevezik, hogy jelezzék: nem kriminális esetekről van szó, hanem arról, hogy a gyerek örömet akar szerezni magának és a környezetének" - mondta el az InfoRádiónak az esettel kapcsolatban Vekerdy Tamás.

A szakember szerint jellegzetes, mit csinálnak a gyerekek az ellopott tárgyakkal, illetve pénzzel - sokszor megvendégelik belőle a társaikat.

Minél rosszabb érzelmi és szociális helyzetben van egy gyerek, annál inkább hajlik ilyen cselekedetek elkövetésére. Az is közismert, hogy a nagyobb gyerekek hajlamosak a kisebbeket felhasználni ilyen esetekben.

Vekerdy Tamás emlékeztetett arra, hogy ha megfelelő közösségbe kerül, ahol elfogadják, ahol lehet valaki, és nem csak kudarcokat él át, akkor a legelvetemültebb gyerek is megváltozik. Éppen ezért tartja kevéssé hatékonynak az iskolából való kicsapást, a megintést, megfegyelmezést.

A gyerekek nyilván rettegtek a társaiktól - mondta a szakember, de arra a kérdésre nem tudott válaszolni, miért nem vették észre a tanárok a banda zsarolását.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×