Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nemzetközi orvos csoport kezeli a "faembert" - képpel és videóval

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Különböző területekre specializálódott orvosokból álló nemzetközi csoport kezeli majd a "faembert" - jelentette be az indonéz egészségügyi minisztérium. A csoport tagja lesz Anthony Gaspari amerikai orvos is, aki a betegséget diagnosztizálta, s akit az indonéz egészségügyi miniszter azzal vádolt meg, hogy "kicsempészte" az országból a beteg vizsgálati anyagait.

A 35 éves indonéz halász végtagjait egy fa kérgére és gyökereire hasonlító kinövések borítják. A csak Dedeként emlegetett férfin senki nem tudott segíteni, és azt is csak Anthony Gaspari állapította meg, hogy a betegséget valószínűleg a humán papilloma vírus egy változata okozza.

Az egészségügyi minisztériumot egyenesen Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök utasította, hogy segítsen Dedén, akinek az esetéről a Discovery csatorna is filmet forgatott.

A tárca 19 specialistát kért fel a férfi kezelésére, mivel az indonéz orvosok nem tudják meggyógyítani. "Egy évtizede már kezelték több mint egy évig, de meggyógyítani nem tudták, mivel akkoriban ennek a betegségnek nem volt ellenszere" - nyilatkozta az egészségügyi tárca szóvivője az AFP-nek.

A Marylandi Egyetemen dermatológusként dolgozó Gaspari azonban úgy véli, Dede betegsége - amelyet a humán pamplona vírus és egy genetikai rendellenesség okozott - gyógyítható A vitaminnal.

Az amerikai orvost korábban élesen bírálta Siti Fadilah Supari indonéz egészségügyi miniszter, aki maga is meglátogatta a kórházban Dedét. A tárca vezetője azzal vádolta meg Gasparit, hogy Dede vér- és bőrmintáit engedély nélkül "csempészte" ki az országból.

Supari szerint az orvosnak azért kellettek a minták, hogy azok segítségével vakcinát fejlesszen ki, amely majd olyan drága lesz, hogy a szegény országok nem engedhetik meg maguknak az alkalmazását. "Az olyan fejlődő országokat, mint Indonézia, könnyű kizsákmányolni, ha nem sikerül megvédenünk a vírustörzseket" - jelentette ki a miniszter.

Gaspari elismerte, hogy nem kért engedélyt a minták kivitelére, de csak a segítőkészség vezérelte - tette hozzá, mert mindenképpen szeretné meggyógyítani Dedét.

A fényképet és a videót megnézheti, ha ide kattint!