Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Ha nem vették át a büdös húst, otthagytuk a ház előtt\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fertőzött, romlott húst szállított egy brit élelmiszergyártó cég több kormányhivatalnak, neves iskolának és jó hírű szállodáknak. A McLaren Foods ellen már csődeljárás folyik.

Az ashfordi székhelyű McLaren Foods többek között a brit államkincstárnak, a Westminster Schoolnak, a Dorchester és a Claridges hotelnek, valamint a London Chest kórháznak és két gondozóotthonnak is szállított húst.

A cég egykori munkatársa, Alan Castle elmondta: nem volt ritka, hogy romlott húst vitt ki a megrendelőknek, hiszen, ha nem sikerült leszállítani, az áru egy teljes napig ott maradt a hűtés nélküli kisteherautó rakterében.

A sofőr azt is elárulta, hogy az utasítás szerint ott kellett hagyniuk az árut a megrendelő ingatlana előtt, ha nem vették át tőlük, így fennállt a veszély, hogy a hús megromlik vagy fertőző anyagok kerülnek bele.

Egy hétig nem takarították a hússzállító autókat

"Nagyon gyakran volt romlott hús az autóban. Minden alkalommal, amikor kinyitottuk az ajtót, képen vágott a szaga" - mondta Alan Castle, aki arról is beszélt, hogy a járműveket nem fertőtlenítették naponta, sőt, volt olyan kocsi is, amit több mint egy hétig nem takarítottak ki.

A vállalat egy másik volt munkatársa arról számolt be, hogy a nyers hús csomagolása nem volt megfelelő, ezért a vér átszivárgott, és ráfolyott a már feldolgozott húskészítményekre.

A hibák a megrendelők figyelmét sem kerülték el. A Claridges szálló egy alkalommal 250 szelet steaket küldött vissza, mert az áru zöld volt, a Kensington előkészítő iskola pedig azért tett panaszt a McLarennél, mert a szállítmányt, ahelyett, hogy a megszokott módon átadta volna, a szállító egyszerűen átdobta az épület falán.

Csődöt jelentett

Alan Castle érezte, milyen súlyos a helyzet, és hányan betegedhetnek - akár halhatnak - meg a McLaren szállította hústól, ezért jelezte észrevételeit főnökeinek, és az illetékes egészségügyi szolgálatnál. A szervezet ennek hatására vizsgálatot tartott a cégnél, munkatársai azonban érkezésük előtt értesítették a vállalatot.

Mivel a cégnél minden gyanúsan rendben lévőnek tűnt, a hivatalnál úgy döntöttek, hogy bekérik annak feldolgozási és szállítási dokumentációját, de mire értesítették volna a McLarent, az csődöt jelentett, az illetékesek azonban biztosak abban, hogy találtak volna problémákat.

Bár a McLarent felszámolják, jogilag nincs akadálya, hogy annak vezetője, Micah Hobson új vállalkozásba kezdjen.

Az ügyben nyilatkozó szakértő, Paul Hunter professzor, aki szerint egy esetleges ételmérgezés-járvány halálos áldozatokat is követelhetett volna, elmondta: nem a McLaren az egyetlen olyan cég, amely ilyen rossz gyakorlat alapján működik.

"A cég valószínűleg a spektrum egyik legrosszabbja, de meg lennék lepve, ha ezé lenne az egyetlen rossz példa az országban" - közölte Paul Hunter.