eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lemészárolták az orrszarvúkat a tenyésztőközpontban

Hatalmas csapás érte a keskenyszájú orrszarvúk megmentésén dolgozó természetvédőket: az éj leple alatt ismeretlenek lemészároltak három nőstényt, amelyek közül az egyik vemhes volt. A faj a kihalás szélén áll, a természetben már csak mintegy 3 ezer keskenyszájú orrszarvú él.

Könny szökik Charles Hamilton szemébe, amint újra és újra átnézi a legyilkolt orrszarvúkról készült fotókat. A férfi és családja két évtizede azon fáradozik, hogy megmentse a fajt, ám a múlt héten történtek újabb esztendőkkel vetik vissza a programot. "Ez egyszerűen hihetetlen" - sóhajt fel.

Charles Hamilton Zimbabwéban él, ahol családjával igazgatja az Imire szafariparkot, amely csupán 100 kilométernyire van az ország fővárosától, Hararétól.

Itt található az a központ is, ahol keskenyszájú orrszarvúkat tenyésztenek. A faj a Természetvédelmi Világszövetség szerint is világ egyik legveszélyeztetettebbje, a vadonban mindössze 3 ezer példány él.

A központ területére a múlt héten felfegyverzett emberek törtek be, és agyonlőtték mindhárom felnőtt nőstény orrszarvút. Az egyik állat néhány nap múlva ellett volna, borja azonban ugyancsak elpusztult.

"Nem tudtuk elhinni. Azok az orrszarvúk a barátaink voltak, mindannyiukat jól ismertük" - magyarázta Charles Hamilton.

"Tragikus. Négy kicsi árva maradt ránk, de ezek még vagy húsz évig nem lesznek képesek szaporodni. A tenyésztési program holtpontra jutott. Reménytelen" - tette hozzá a férfi.

Lesz folytatás

A mészárlás megrázta az állatvédő csoportokat, nem ez volt ugyanis az első. Cathy Dean, a Mentsük meg az orrszarvúkat (Save the Rhino International) elnevezésű nemzetközi szervezet munkatársa szerint Zimbabwéban napról napra romlik a faj helyzete.

"Az utóbbi néhány évben jelentős eredményeket értünk el a zimbabwei hatóságokkal együttműködve. Remélem, hogy ez az eset nem annak a jele, hogy újra kezdődnek a 80-as, 90-es évek véres mészárlásai" - tette hozzá Cathy Dean.

Az ország kormányszóvivője szerint az állatok leöléséért orvvadászok felelősek, akik önkényes pusztítást végeztek, majd hozzátette: a rendőrség és a hadsereg őrjáratokat indított, hogy elkapják a fegyvereseket.

Az orrszarvúkat gyakran pusztítják orvvadászok, akik levágják és eladják az orrszarvúk tülkét, amelyből aztán késmarkolatot vagy ajzószert készítenek.

Az Imire parkban biztosan nem ezért gyilkoltak, hiszen itt elővigyázatosságból lefűrészelik az állatok tülkét. Lehetséges tehát, hogy az orrszarvúk a földbirtokokért folyó harc áldozatai lettek.

Akármilyen nehéz helyzetben is van most a központ, Charles Hamilton eltökélt, és nem adja fel. "Összetört a szívünk, de elhatároztuk, hogy jövőt biztosítunk ezeknek az állatoknak és folytatjuk a tenyésztési programot" - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×