eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Kikeltek az amputált veteránok ellen az uszodában

Súlyosan sérült afganisztáni és iraki veteránokkal gúnyolódtak egy uszoda vendégei. Többen közülük úgy vélekedtek: a katonák nem érdemlik meg, hogy ingyen használják az úszómedencét.

A veteránok, akik közül több elvesztette egy-egy végtagját vagy súlyosan megégett, hetente járnak abba az uszodába, ahol november közepén a vendégek gúnyolódtak rajtuk.

Az egyik vendég, egy harmincas nő feldühödött a veteránok láttán, és számon kérte az uszoda dolgozóin, hogy miért engedték be őket. A felbőszült nő azt vágta a leszerelt katonák fejéhez: nem érdemelték ki, hogy használhassák a medencét. "Én fizettem azért, hogy itt lehessek, maguk nem" - érvelt.

Hihetetlen

Fültanúja volt a sértegetésnek a 79 éves Charles Murrin is, aki a koreai háborúban harcolt. Az idős férfi alig hitte, hogy bárki ilyet mondhat a súlyosan sérült veteránokra.

"Kijelentette, hogy ezek az emberek nem érdemlik meg, hogy bejöjjenek a medencébe, mert nem fizettek érte" - hitetlenkedett a férfi.

A veteránok fizikoterápiás kezelésének része az úszásóra: ennek során egy elkerített sávban úszhatnak, így nem zavarják a többi vendéget. Miután a nő kikelt ellenük, oktatójuk azonnal kiparancsolta őket a vízből, nehogy még több kínos megjegyzést kelljen végighallgatniuk.

"Beszéltem az oktatóval az öltözőben; hamuszínű volt az arca. Tudom, hogy min mennek át ezek az emberek, beszéltem velük és összebarátkoztunk" - mondta Charles Murrin.

Gyűjteni kezdtek

Az incidens miatt Headleyben, ahol a veteránok rehabilitációs központja működik, a városvezetés országos felhívást tett közzé: a befolyt összegből olyan uszodát és tornatermet építenének, ahol folytathatnák a sérült katonák utókezelését.

Az ügy országos szinten is visszhangra talált. Patrick Mercer konzervatív parlamenti képviselő, aki korábban gyalogsági parancsnok volt a hadseregben kijelentette: "Lehet, hogy azok az emberek pénzt adtak azért, hogy úszhassanak, a katonáink sokkal többet fizettek az országuknak."

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×