Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tíz négylábú, amely megváltoztatta a történelmet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kétségtelen, hogy Lajka a világ egyik leghíresebb kutyája: az eb fellövésével a szovjetek jelentős előnyre tettek szert az űrverseny korszakában. Nem ő azonban az egyetlen csaholó négylábú, amelynek jelentős szerepe volt a történelemben.

Lajka kutyát, aki Moszkva egyik utcájáról pottyant az űrverseny kellős közepébe, és ezzel a Szputnyik 2 kabinjába, 1957. november 3-án lőtték fel a szovjetek: ő volt az első eb az űrben.

A hírnévért Lajka az életével fizetett: a szovjet tudósok rohamtempóban építették meg a Szputnyikot, visszatérő egységet már nem volt idejük tervezni hozzá. A hivatalos történet szerint Lajkát méreginjekcióval megölték, mielőtt elfogyott volna levegője, valójában a kutya mindössze hat-hét órát élt: elpusztult a túlmelegedett kabinban.

1-2. Sztrelka és Belka, az első visszatérők

Lajka volt az első űrkutya, a Szputnyik 5 fedélzetén repülő Sztrelka és Belka pedig az első ebek, amelyek sikeresen vissza is tértek a Földre utazásuk után. A szovjetek a két kutya egynapos "missziója" során rengeteg fontos adatra tettek szert azzal kapcsolatban, hogyan viselkedik az élő szervezet a világűrben.

Sztrelkának az űrutazása után kölykei is születtek, egyiküket, Pusinkát a szovjetek John F. Kennedy kislányának, Caroline-nak adták ajándékba.

3. Peritas, a civilizáció megmentője

Lehetséges, hogy a kutyája nélkül Nagy Sándor sosem lehetett volna nagy. Amikor a hadvezért egy csatában körülvették III. Dareiosz katonái, kutyája, Peritas nekilendült, és megharapta a gazdájára támadó harci elefánt száját. Nagy Sándor túlélte az ütközetet, folytathatta hódításait, és birodalmában letette a nyugati civilizáció alapjait.

4. Charlie, aki megnyugtatta Kennedyt


Az 1962-es kubai rakétaválság idején John F. Kennedy elnök mellett ott volt kisfia welsh terriere, Charlie is a központi tanácsteremben. A kis kedvenc az elnök ölében ücsörgött, ő pedig simogatta, és meglehetősen nyugodnak tűnt ahhoz képest, hogy milyen súlyos volt a helyzet. Később Kennedy elmondta: készen állt, hogy meghozzon pár döntést, azokat, amelyek végül enyhítették a szembenálló felek közötti feszültséget.

5. Jofi, az első terápiás kutya

Sigmund Freud pszichoterápiás összejövetelein kutyája, Jofi is részt vett: a pszichoanalízis módszerének atyja azért vitte magával az ebet, mert úgy gondolta, a négylábú jelenléte megnyugtatja a pácienseket. A pszichiáter részletes feljegyzéseket készített az ilyen eseményekről, amelyekből kiderül: Jofinak hasonló szerepe volt, mint ma a terápiás kutyáknak. 6. Urian esete a pápával

VIII. Henrik, Anglia királya Wolsey bíborost küldte Rómába, hogy a nevében kérje meg VII. Clement pápát, érvénytelenítse házasságát Aragóniai Katalinnal. Amikor a szentatya csókra nyújtotta lábát, a bíboros kutyája, Urian megharapta VII. Clementet, aki ettől haragra gerjedt, és kijelentette: nem engedélyezi a válást. Így történt, hogy a király végül megalapította az anglikán egyházat, amelynek tagjai szabadon felbonthatják frigyüket.

7. Aki megmentette Napóleont


Bonaparte Napóleon egy újfundlandi kutyának köszönheti életét. Amikor a tábornokot Elba szigetére száműzték, a hajóút során egy hullám lesodorta a fedélzetről. Egy halász kutyája ugrott utána és húzta ki a fuldoklót, aki, miután száműzetáséből visszatérve ismét magához ragadta a hatalmat, végső vereséget szenvedett a waterlooi csatában.

8. Checkers, Nixon ajándéka

1952-ben Richard Nixon az alelnökjelölti posztra pályázott, ám azzal vádolták, hogy a kampányához 18 ezer dollárt fogadott el törvényellenesen. A politikus ezt nem ismerte el, azt azonban bevallotta, hogy egy ajándékba kapott kiskutyát nem utasított vissza. Ez a négylábú volt Checkers, a fekete-fehér amerikai cocker spániel. Nixonnak meggyőző beszédével sikerült a maga oldalára állítani a választókat.

9. Peps, Wagner legszigorúbb kritikusa

Lehetséges, hogy egész máshogy hangzana Richard Wagner operája, a Valkűr, ha nem lett volna a mester kutyája, Peps. A Cavalier King Charles spániel hallhatta elsőként a zeneszerző műveit, aki a kutya reakciói alapján döntötte el, hogy jó-e az adott darab vagy sem.

10. Donnchadh és a függetlenségi háború

1306-ban I. Edward, Anglia királya minden erejével azon volt, hogy megszerezze Skóciát és legyőzze Robert the Bruce-t, annak csellel lett királyát. Az angol uralkodó emberei Bruce kutyáját, Donnchadh-ot használták, hogy rátaláljanak az ellenségre, és az eb el is vezette őket gazdájához, ám amint megérkeztek, Donnchadh szembefordult az őt követőkkel és megvédte Bruce-t.

I. Robert király lánya a a Stuart-házba házasodott be. Sok generációval később éppen Robert the Bruce leszármazottja, III. György döntései vezettek odáig, hogy elkezdődött az amerikai függetlenségi háború.

György uralkodása során lassan megőrült: a modern orvostudomány szerint a király porfiriában szenvedett, egy genetikailag öröklődő betegségben, amely több a Stuart-házi uralkodónál megjelent.