Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Évtizedekre börtönbe kerül a Churchill-dédunoka

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hosszú börtönbüntetés vár Winston Churchill egykori brit kormányfő dédunokájára, akit egy több millió fontos kábítószerügyben ítélt bűnrészesnek a bíróság Ausztráliában. Akár húsz évet is kaphat.

A 34 éves Nicholas Bartont tavaly júniusban tartóztatták le Sydney-ben, miután a rendőrség egy házkutatás-sorozat eredményeként negyedmillió darab ecstasy tablettát talált; a drog utcai értéke meghaladja az 1,8 millió forintot.

Bartont a bíróság bűnösnek találta, mert bizonyítottnak vélték, hogy a férfi szándékosan részt vett a tiltott szer forgalmazásában. Ennek a büntetése Ausztráliában maximum húsz év börtön.

Az egykori igazgyöngy-termesztő bérelt otthonában a rendőrség nem csupán kész kábítószert, hanem tablettagyártó berendezéseket és negyvenezer fontnyi készpénzt is talált.

Barton szenvtelenül fogadta, hogy a bíróság bűnösnek találta. A férfi - akinek édesanyja, Arabella Spencer Churchill a glastonbury zenei fesztivál alapítója - 18 éves korában vándorolt ki Ausztráliába, ahol tengerbiológiát tanult. Édesanyjáról köztudott, hogy ő volt Winston Churchill kedvenc unokája.

"Össze volt zavarodva"

Barton Arabella egyetlen fia, aki egy walesi birkafarmon született az asszony rövid házasságából Jim Barton skót iskolai tanárral. A férfi szerint a fia nem szándékosan keveredett bele az ügybe, össze volt zavarodva édesanyja súlyos betegsége miatt, aki nem akart látogatni Nagy-Britanniában.

Ügyvédje is azzal érvelt, hogy Barton szerepe jóval kisebb, mint amilyent a rendőrség feltételezett. "Fogalma sem volt a tabletták mennyiségéről" - hangsúlyozta az ügyvéd.

A Churchill-dédunoka nem kérelmezte, hogy óvadék ellenében engedjék szabadon, így a börtönben várja meg a február 22-én kihirdetendő ítéletet.