Inforádió

Meghallgatom Élő adás

New York is harcba száll a galambok ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Akár ezer dollárra (172 ezer forintra) is megbírságolhatják majd azokat New Yorkban, akik etetik a galambokat. A városban új posztot hoznak létre, amelynek betöltője azt vizsgálja majd, hogyan lehetne végleg megszabadulni a madaraktól.

A megbízott megvizsgálja majd, hogy más városokban - Los Angelesben, Londonban vagy Baselben - hogyan veszik fel a harcot a galambokkal.

Az egyik városatya, Simcha Felder felvetette, hogy hatóságilag kellene megtiltani az évente egyenként több mint 11 kilogrammnyi ürüléket elpotyogtató galambok etetését, és ezer dollárra büntetni azokat, akik megszegik a szabályt.

Korábban a londoni polgármester, Ken Livingstone is betiltotta a galambetetést a Trafalgar téren, és útilaput kötött az engedéllyel madáreledelt árulók talpára is. A brit főváros környékére még sólymokat is betelepítettek, hogy azok elriasszák a galambokat.

Los Angelesben a születésszabályozással kísérleteznek, míg Baselben már rátaláltak az egyik sikeres módszerre: kiveszik a tojásokat a galambfészkekből, és műanyagokra cserélik azokat, így a madarak nem fognak gyanút.

Simcha Felder szerint, aki galambokat akar etetni, az nyugodtan vigyen haza néhány madarat, de ne a közterületen tömje tele őket.

New York polgármestere, Michael Bloomberg ugyan nem járult hozzá a tiltás bevezetéséhez, de úgy véli, az emberek mégis jobban tennék, ha nem etetnék a madarakat. Szerinte a galambok enélkül is találnak ennivalót, de legalább nem gyarapodna a számuk a mostanihoz hasonló ütemben.

A városban már több módszerrel próbáltak megszabadulni a galamboktól, a próbálkozások azonban mindeddig sikertelenek voltak. A Bryant Parkba itt is sólymokat telepítettek, a terv azonban befuccsolt, miután az egyik ragadozó madár megtámadott egy csivavát.