eur:
394.05
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

New York is harcba száll a galambok ellen

Akár ezer dollárra (172 ezer forintra) is megbírságolhatják majd azokat New Yorkban, akik etetik a galambokat. A városban új posztot hoznak létre, amelynek betöltője azt vizsgálja majd, hogyan lehetne végleg megszabadulni a madaraktól.

A megbízott megvizsgálja majd, hogy más városokban - Los Angelesben, Londonban vagy Baselben - hogyan veszik fel a harcot a galambokkal.

Az egyik városatya, Simcha Felder felvetette, hogy hatóságilag kellene megtiltani az évente egyenként több mint 11 kilogrammnyi ürüléket elpotyogtató galambok etetését, és ezer dollárra büntetni azokat, akik megszegik a szabályt.

Korábban a londoni polgármester, Ken Livingstone is betiltotta a galambetetést a Trafalgar téren, és útilaput kötött az engedéllyel madáreledelt árulók talpára is. A brit főváros környékére még sólymokat is betelepítettek, hogy azok elriasszák a galambokat.

Los Angelesben a születésszabályozással kísérleteznek, míg Baselben már rátaláltak az egyik sikeres módszerre: kiveszik a tojásokat a galambfészkekből, és műanyagokra cserélik azokat, így a madarak nem fognak gyanút.

Simcha Felder szerint, aki galambokat akar etetni, az nyugodtan vigyen haza néhány madarat, de ne a közterületen tömje tele őket.

New York polgármestere, Michael Bloomberg ugyan nem járult hozzá a tiltás bevezetéséhez, de úgy véli, az emberek mégis jobban tennék, ha nem etetnék a madarakat. Szerinte a galambok enélkül is találnak ennivalót, de legalább nem gyarapodna a számuk a mostanihoz hasonló ütemben.

A városban már több módszerrel próbáltak megszabadulni a galamboktól, a próbálkozások azonban mindeddig sikertelenek voltak. A Bryant Parkba itt is sólymokat telepítettek, a terv azonban befuccsolt, miután az egyik ragadozó madár megtámadott egy csivavát.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×