Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A rendőrök már a nagymamák ellen is sokkolót használnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Valószínűleg ismét fellángolnak a viták az Egyesült Államokban arról, hogy indokolt-e a rendőröknek sokkolót használniuk munkájuk közben. Nemrég egy 82 éves hölgyet kellett kórházba szállítani, miután a rendőrök egy Tasert használtak vele szemben.

Az idős hölgyet szociális munkások keresték fel egy rutinellenőrzés keretében. A rendőrséget ők hívták ki, mert azt tapasztalták, hogy az asszony egy kalapácsot lenget az ablakban.

A rendőrök a megfékezése során azonban sokkolót használtak. Az asszonyt ezt követően kórházba kellett szállítani, később azonban elengedték.

Unokája később elmondta: nagymamája skizofréniában és időskori demenciában szenved.

Az unoka értetlenül áll az eset előtt, mint mondta, meglehetősen furcsállja, hogy vékonyka, törékeny nagymamája ellen sokkolóval védekeztek a rendőrök.

Az 50 ezer voltos sokkoló leginkább egy elemlámpára hasonlít. Az eszközzel a rendőröknek nem kell megütniük a célpontjaikat, elegendő hozzáérniük.

A sokkoló igen kedvelt az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is egyre gyakrabban használják. A fegyver az izmokat bénítja le, így a megtámadott nem tud tőle rendesen mozogni.

Számos jogvédő szervezet vitatja a szükségességét, mondván, már többek halálát okozta, hogy sokkolóval támadtak rájuk. Egy amerikai vizsgálat azonban cáfolta, hogy a sokkoló halálos lenne.

Az Amnesty International 2005-ben Magyarországon is hallatta a hangját, amikor a rendőrség bejelentette, hogy a gumibotok helyett sokkolóval látja el a rendőri állományt. A beszerzés később pénzhiány miatt elmaradt.