eur:
395.07
usd:
371.03
bux:
65076.09
2024. április 19. péntek Emma

Génmódosított halfagyi fogyókúrázóknak

Egy, az Atlanti-óceán északi részén élő hal felhasználásával megszületett a fagylalt, ami nem hízlal (annyira). Egy tengeri angolnafajta véréből ugyanis olyan fehérjét állítottak elő, amellyel jelentősen csökkenthető a fagylaltok zsír- és kalóriatartalma.

A mélytengeri angolnafaj vére olyan fehérjét tartalmaz, amely elősegíti, hogy a megszokottnál alacsonyabb hőmérsékleten alakuljanak csak ki a jégkristályok, ez pedig azt jelenti, hogy kevesebb tejszín vagy zsír kell a termékbe.

Az Egyesült Államokban már van is olyan jégkrém, amelyben felhasználják a fehérjét. Ennek a zsírtartalma fele, kalóriatartalma pedig 30 százalékkal kevesebb, mint a normál változaté.

Az Unilever - amely olyan fagylaltmárkák tulajdonosa, mint a Magnum vagy a Carte D'Or - már Nagy-Britanniában is beadta a kérelmet, hogy felhasználhassa a genetikai módosítással előállított fehérjét jégkrémjeiben.

2008 előtt nem valószínű, hogy a brit fagyirajongók büntetlenül falhatják majd kedvenc jégkrémjüket.

Az egészséges étkezés hívei ráadásul meglehetősen szkeptikusak. A brit Nemzeti Szív Fórum egyik vezetője szerint fennáll az a veszély, hogy az alacsony zsírtartalmú jégkrém majd korlátlan fagylaltevésre ösztönzi az embereket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×