Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A világsztár, aki harminc éve nem volt fodrásznál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Brigitte Bardot 30 éve nem volt fodrásznál, bottal jár, és dühös egy magyar ebkereskedőre, aki kutyakölyköket exportált Franciaországba. Életem egy napja című sorozatában a Sunday Times legutóbb a 71 éves Brigitte Bardot-t szólaltatta meg, aki életét az állatvédelemnek szenteli.

Brigitte Bardot hajdani szépsége immár csak nyomokban fedezhető fel. Mint mondta, harminc éve nem volt fodrásznál, őszülő haja, ha leengedi, derékig ér, de kontyba szokta feltűzni. A csípőjében csontkopás van, emiatt egy ideje mankóval jár. Legfőképpen az állatvédelem érdekli.

A francia Riviérán, Saint-Tropez mellett van az útról vagy a tengerről alig látható villája, meg egy farmja, ahol hat kutyával, hatvan macskával, egy csacsival, egy pónilóval és libákkal, tyúkokkal él, bár vegetáriánus, tehát a szárnyasok felőle teljes biztonságban vannak. Negyedik férje a 63 éves Bernard d'Ormale.

Három évtizede az állatokért él

Bardot filmkarrierje 1973-ban ért véget. Akkor a saint-tropez-i villát saját állatvédő alapítványának ajánlotta fel, és mindent eladott: festményeket, ékszereket, a ruhákat, amelyeket a filmjeiben viselt, még az esküvői ruhakölteményt is, amelyben valaha oltár elé állt első férjével, Roger Vadimmal. Minden bevétel az alapítvány kasszájába folyt be.

Első akciójával a kanadai fókairtást próbálta megakadályozni. Kanadában a túlszaporodás miatt három évente egymillió fókakölyköt ejthetnek el engedéllyel a vadászok. Brigitte Bardot kétszázezer aláírást gyűjtött tiltakozó beadványára, és bár kezdetben sikeres volt az akció, az idei fókavadászatot a filmsztárnak sem sikerült megakadályoznia.

Egy magyar ebtenyésztőre is pikkel

Tavaly karácsonykor a francia-olasz határon 150 bulldog és Yorkshire terrier kölyköt foglalt le a vámőrség. Az export-kutyusok ki voltak száradva, és Bardot szerint túl korán választották el őket anyjuktól. Körülbelül egyharmaduk elpusztult, a többit a hajdani világszép filmsztár saint-tropez-i farmján nevelik.

"Ha találkoznék a magyar ebtenyésztővel, aki exportálta ezeket a kölyköket, behúznék neki egyet" - mondta Bardot az angol riporternek.

Az állatokban jobban bízik

Bardot nap közben alig eszik, de kiadós vegetáriánus vacsorát főz, és büszke szakácstudományára. Almáspitéje mások megítélése szerint is mennyei. Nem nagyon jár el, a társadalmi életből elege van, és mankóval még sétálni is nehéz. Az állatokat jobban szereti, mint az embereket. "Az állatok nem csapnak be és ösztönösek. Ha nem igazán szeretnek valakit, akkor nem keresik a társaságát."

Az ex-filmsztár rossz alvó. Hajnalig álmatlan, bántja, hogy a világban sokat szenvednek az állatok. Az emberek szenvedése kevésbé foglalkoztatja. Az emberek? Segítsenek önmagukon - mondja.