eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Vízzel működő autót talált fel egy magyar elektromérnök?

Vízzel üzemelő autó? Egy magyar elektromérnök szerint az egész világ energiaellátási problémája megoldható találmányával, amelyet plazmás állapotba hozott víz üzemeltet. A Műegyetem szakértője szerint a fizika jelenleg ismert törvényei szerint a szerkezet nem működőképes.

Spanyol Zoltán elektromérnök találmánya szerint, ha a vizet plazmás állapotba hozzák, akkor ugyanúgy üzemanyagként szolgálhat, mint a benzin, vagy a dízelolaj.

A szakember az InfoRádióban azt mondta: egy nagyobb családi gyufásdoboz nagyságú szerkezet beépítésével elérhető az eredmény, amelyet állítása alapján kísérletek igazolnak.

A feltaláló azt mondta: a plazma állapotú vízzel akár 8.000 Celsius fokos hőt is lehet termelni.

Az autók üzemeltetéséhez 3.000 fokra van szükség, ehhez pedig elegendő egy kis szerkezet. A berendezés kazánokba is beépíthető, de feltalálója szerint az atomreaktorok helyettesítője is lehet a jövőben.

A találmány ennek ellenére húsz éve a fiókban hever. Spanyol Zoltán ezt azzal indokolta, hogy az újdonságot Magyarországon akarta kifejleszteni, eddig azonban nem volt rá lehetősége. Németországban viszont már megkapta rá a szabadalmi jogot.

Az ötletet Magyarországon a Budapesti Műszaki Egyetemen és a Miskolci Egyetemen vizsgálták. Ez utóbbin jónak találták az ötletet.

Az Eörvös Loránd Fizikai Társulat főtitkár-helyettese az InfoRádióban azt mondta: Spanyol Zoltán találmányát működésképtelennek találták a fővárosi kutatók.

Az üzemeltetése ugyanis külső energiát igényel, ráadásul nem keveset. A működéshez 2.000 watt teljesítményre van szükség, az autókat viszont nem lehet bedugni a konektorba.

Härtlein Károly szerint semmit nem bizonyít, hogy szabadalmi jogot kapott a szerkezet.

A hivatalok csak azt vizsgálják, van-e újdonság a találmányban, a működőképesség nem érdekli őket.

A kutató azt viszont érdekesnek nevezte, hogy Spanyol Zoltán Magyarországon nem kért szabadalmat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×