eur:
393.94
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Sok múlik a mozgósításon – februári pártpreferenciák

Sok múlik a mozgósításon – februári pártpreferenciák

Nem rajzolódnak ki markáns tendenciák a pártok támogatottságában, bármennyire is sok kampányesemény volt az elmúlt hetekben – közölte a Závecz Research.

A Fideszt a választókorú népesség 32 százaléka nevezte meg a leginkább kedvelt pártként, ez minimális, 1 százalékpontnyi csökkenés. A Jobbiknál érzékelhető leginkább a változás, araszolva, az elmúlt két hónapban 1-1 százalékponttal bővült a támogatói kör – jelenleg 11 százalékosak. Első alkalommal mérte együtt az MSZP-Párbeszéd listát a Závecz Research, lényegében összeadódott a két párt korábbi támogatottsága, a politikai szövetséget 9 százalék preferálja. A Demokratikus Koalíció és az LMP tábora sem módosult az elmúlt egy hónapban, előbbi 5, utóbbi 4 százalékon áll.

A kisebb pártok támogatottsága sem változott: a Momentum továbbra is 2 százalékos, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1-1 százalékosak. A pártoktól távolságot tartók csoportja 33 százalékos.

A biztos pártválasztók csoportja nem lett nagyobb, a választópolgárok nagyjából négytizede sorolható ide. A választás előtt szűk két hónappal – amikor az adatfelvétel történt – az aktív és elkötelezett szavazók körében a Fidesz 51 százalékot ér el, a Jobbik 17 százalékos. Az MSZP-Párbeszéd listáját az eltökélt szavazók 13 százaléka támogatja, a DK-t 8, az LMP-t 6 százalék. A Momentum az aktív szavazók 2 százalékára számíthat, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1-1 százalékosak.

Január és február között 40-ről 43 százalékra nőtt a kormányváltást szorgalmazók aránya. Ennek a közel három és félmilliós csoportnak a nagyobb része, héttizede a tagolt ellenzéki térfél valamely pártját támogatja. A kormányváltók háromtizede, több mint egymillió választópolgár viszont politikai szándékához nem talál magának pártot.

A jelenlegi aktivitás alapján e csoport április 8-án való részvétele mérsékeltnek tűnik, ugyanis mindössze 26 százalékuk ígéri biztosra, hogy ott lesz az urnáknál. Rajtuk kívül még 23 százalékuk valószínűsíti, hogy tényleges szavazóvá válik. Nagyjából tehát félmillió olyan kormányt váltani akaró választópolgár van, akik voksolást terveznek, de ehhez a hátralévő másfél hónapban azonosulnia kell valamely párttal. Ők jelentik az ellenzék elérhető tartalékát.

A kormány maradását kívánók aránya 37 százalék, ez 3 millió választópolgárt jelent. Túlnyomó többségük Fidesz-szavazó (a kormánypárti tábor 2,6 milliós), nagyjából százezren más pártoknál vannak, s 300 ezren bizonytalanok, egyelőre nem sorakoztak fel a Fidesz mögé. Talán hattizedük megteszi, ennyien jelezték, hogy biztosan vagy valószínűleg elmennek voksolni. Ha így lesz, akkor a Fidesz körülbelül 150 ezer fővel növelheti táborát a kormánypárti bizonytalanok köréből.

Nemcsak a kormány mellett érvelő és a távozását kívánó aktuálisan bizonytalan csoportok határozhatják meg a parlamenti választás kimenetelét, hanem a pártok mostani szimpátiatáborának sikeres vagy sikertelen mozgósítása is. Jócskán van tennivalójuk ezen a téren, hiszen a Fidesz, a Jobbik és az DK táborának hat-hattizede ígéri, hogy biztosan elmegy szavazni.

Ha a jelenlegi szimpatizánsok teljes körét szeretnék elvinni az urnákhoz, akkor a kormánypártnak 1 millió hívét kell aktivizálnia a hátralévő hetekben, a Jobbiknak 350 ezer, a DK-nak 150 ezer támogatóját kell meggyőzni arról, hogy ne hezitáljanak, hanem menjenek el szavazni. Az MSZP-Párbeszéd és az LMP táborának 56-56 százaléka tekinti magát elszántnak a részvételében, ami azt jelenti, hogy a sikeres szerepléshez szimpatizánsaik maradék részét, 300 ezer illetve 150 ezer főt a kampány során rá kell bírniuk az áprilisi választáson való megjelenésre.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Negyedik napja erősödik a forint

Negyedik napja erősödik a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×