eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Külföldi vélemény a Stop Soros törvényjavaslatról

A Die Welt című német konzervatív lap a "Stop Soros" elnevezésű törvényjavaslat-csomaggal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A Die Welt az online kiadásában Mit vár Orbán a Soros elleni kampánytól címmel közölte Boris Kálnoky összeállítását, amelyben a szerző kiemelte, hogy a Soros György elleni vádaskodásban nincsen semmi új, de Orbán Viktor magyar kormányfő pártja "olyan hangot üt meg, amelyhez képest az eddigi retorika viszonylag ártalmatlannak tűnik".

Hozzátette: a Fidesz azt üzeni az áprilisi parlamenti választást felvezető kampányban, hogy aki nem akar "migránsokat", az a kormánypártra szavaz, és "aki másra szavaz, az migránsokat akar".

A többi között kifejtette: a Soros György elleni fellépés "tiszta választási cirkusz", amelynek "nyugtalanító következményei" vannak, ugyanis "a lakosságot tudatosan »alternatív tényekkel« mozgósítják, amelyek nem gyökereznek a valóságban", és "rendkívül problematikus légkört okoz az egyre harsányabb hangulatkeltés", amelyben Soros György "zsidó vallására tekintettel egyre gyakrabban jelentkeznek antiszemita hangok".

Ebben a helyzetben "az állam vagy a nép ellenségeként lehet megbélyegezni politikai ellenfeleket, és a hatóságokat is mozgósítani lehet ellenük" - írta Boris Kálnoky, kiemelve: egy határ átlépését jelenti, ha egy kormány listázza a neki nem tetsző szervezeteket, adóigazgatási eszközökkel lép fel ellenük, és rendőri intézkedéseket hoz tagjai ellen, és ez egy olyan kormányra is vonatkozik, amely "az »illiberális demokráciára« esküszik".

Az Állami Számvevőszék pártoknál folytatott vizsgálataival kapcsolatban hozzátette: az eljárások "aggasztó jelek" a jogállamiság állapotáról Magyarországon, amely mégiscsak a demokratikus berendezkedésű Európai Unió tagja.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×