eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Vérplazmát ad egy nő a budapesti Biotest plazmaferezis állomáson 2020. április 28-án. Vérplazma adására kérik a koronavírus-fertőzésen átesett, gyógyult betegeket a szakemberek a tüneteket enyhítő kísérleti vérplazmaterápia kidolgozásához és alkalmazásához. A terápiát már alkalmazzák egy betegen, akinek a kezelése ígéretes. A donorjelöltek jelentkezését a koronavirusplazma.hu oldalon is várják.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Új részleteket közöltek a magyarországi vérplazmás kezelésekről

Sikeresek a vérplazmás kezelések a László-kórházban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Márciusban tudományos konzorcium alakult Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének kezdeményezésére és az operatív törzs támogatásával, amelynek feladata, hogy megvizsgálja a koronavírus-fertőzésen átesett, így a vírussal szemben hatékony immunválasszal rendelkező betegek vérplazmájának gyűjtését, továbbá annak esetleges felhasználását terápiás célból.

A vérplazmán kívül további innovatív terápiák kísérleti kipróbálására is sor kerül - írták.

Az Országos Hematológiai és Immunológiai Intézet (OHII) Magyarországon elsőként látott hozzá a súlyos állapotú, új koronavírussal fertőzött betegek innovatív kezeléséhez. Az OHII által indított CONTRAST klinikai vizsgálatba eddig majdnem ötven beteget vontak be.

Az új koronavírus innovatív kezelése többféle módon történik. A kezelések közül kiemelést érdemel a gyógyult betegek vérplazmájával való kezelés, illetve a súlyos betegek úgynevezett citokinviharának kezelése interleukin-6 ellenes immunterápiával - olvasható a közleményben.

A vérplazmával és az egyéb innovatív terápiákkal történő kezelés rendkívüli bíztató, illetve pozitív eredményeket hozott

- emelte ki a tárca.

Folyamatosan történik az anyaggyűjtés a plazmadonoroktól, illetve elkezdődött az ipari frakcionált immunglobulin gyűjtés is. A vérplazmakészlet bármilyen vércsoportú beteg kezelésére alkalmas - fűzték hozzá.

Az interleukin-6 ellenes kezelések rendkívül eredményesek és sok beteg életének megmentésére szolgáltak - írta a minisztérium.

Lacza Zsombor, a vérplazma-terápia kifejlesztésén dolgozó magyar kutatócsoport vezetője májusban volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, a beszélgetést itt meghallgathatja.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×