eur:
393.29
usd:
367.88
bux:
66111.19
2024. április 24. szerda György

Csaknem nyolcszoros a különbség a minimálbér összegében az Európai Unióban - a nap hírei

A nemzeti parlamentek szerepének növeléséről szóló javaslatot kíván tenni az uniós csúcson Orbán Viktor. A Liget projektre fordított állami források 15 éven belül megtérülhetnek azáltal – mondta az illetékes miniszteri biztos.

Megkezdődött az uniós tagországok vezetőinek informális találkozója Brüsszelben. Az ülés középpontjában az intézményi reformok, illetve a következő hétéves költségvetési keret kérdései állnak. A magyar kormányfő önálló javaslattal érkezett Brüsszelbe. Orbán Viktor elmondta: indítványa szerint nőne a nemzeti parlamentek szerepe, és jogot kapnának arra, hogy megállítsák az Európában zajló vitákat, ha úgy érzik, az egy adott ország nemzeti érdekét sérti.

Továbbra is támogatja a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációját a visegrádi csoport – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a boszniai Banja Lukán a térség uniós bővítéséről tartott konferencián úgy vélte: túlságosan távoli a Szerbiának és Montenegrónak kitűzött 2025-ös csatlakozási céldátum. A magyar tárcavezető hangsúlyozta: az Európai Uniónak biztonsági érdeke a nyugat-balkáni bővítés.

Akkor is emlékezni kell a kommunizmus tetteire, ha az fáj, mert így lehet méltóképpen tisztelegni a rémuralom áldozatai előtt – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály, a 2. és 3. kerület fideszes országgyűlési képviselője az Óbudán tartott megemlékezésen úgy fogalmazott: a kommunista minta soha többé nem találhat magának időt és helyet arra, hogy mérgezze az emberek gondolatait. Hangsúlyozta: 2011-ben bekerült az alaptörvénybe a kommunista bűnök elévülhetetlensége.

Csaknem nyolcszoros a különbség a minimálbér összegében az Európai Unióban. A 22 érintett tagország között Magyarország az alsó harmadban helyezkedik el - derült ki az uniós statisztikai hivatal jelentéséből. Az Eurostat adatai szerint Luxemburgban a legmagasabb a minimálbér, havi 1999 euró, vagyis átszámítva több mint 625 ezer forint, a legalacsonyabb Bulgáriában, nagyjából 82 ezer forinttal. Magyarországon 139 ezer forint a minimálbér.

Több mint 40 ezer fővel csökkent tavaly Magyarország népessége. A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint 2017-ben a születések száma 1,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, miközben 3,7 százalékkal többen haltak meg, mint 2016-ban. A természetes fogyás 18 százalékkal nőtt. A házasságkötések száma 1200-zal csökkent egy év alatt.

Amíg a Fidesz-KDNP kormányoz, addig Magyarországon megmarad az otthonteremtési program és a csok - jelentette ki a Fidesz szóvivője. Puskás Imre szerint a parlamenti választás egyik tétje az, hogy sikerül-e megvédeni az otthonteremtési programot.

A Demokratikus Koalíció azt ígéri, hogy kormányra kerülése esetén minden háztartás számára ingyenessé tenné a gáz, víz és villanyfogyasztás egy részét, a többire pedig sávos díjakat vezet be. Gyurcsány Ferenc pártelnök elmondta: aki az átlagosnál többet fogyaszt, az az átlag fölötti részért lényegesen magasabb díjat fizetne.

Már 99 pártot vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra a Nemzeti Választási Bizottság. Négy éve 71 párt indult a választásokon. Az április 8-ai parlamenti választáson országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

A főváros lépcsőliftekkel oldaná meg a 3-as metró két kismélységű állomásának akadálymentesítését. Tarlós István főpolgármester szerint a lépcsőliftet teljesen önállóan használhatnák a mozgáskorlátozottak az Ecseri úti és a Pöttyös utcai állomáson.

A Liget projektre fordított állami források 15 éven belül megtérülhetnek azáltal, hogy több turista keresi majd fel Budapestet - jelentette ki a beruházás miniszteri biztosa a KPMG nemzetközi tanácsadó cég számításaira hivatkozva. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: Európában egyedülálló széles intézményi kínálat jön létre a Városligetben, ami jelentősen emeli a magyar főváros vonzerejét. Hozzátette: még az idén elkezdődik a Liget projekthez tartozó összes létesítmény építése.

Magyarországon nincs kanyarójárvány - közölte a Dél-Pesti Centrumkórház. A tájékoztatás szerint valóban ápoltak bizonyítottan kanyarós beteget Budapesten, de az egy elszigetelt eset. Magyarországon a lakosság magas kanyaró elleni átoltottsága miatt egy kanyarójárvány kialakulásának esélye is minimális - hangsúlyozta az intézmény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Gigantikus bejelentést tett a NATO egyik legerősebb országa, aztán jött a pofon

Gigantikus bejelentést tett a NATO egyik legerősebb országa, aztán jött a pofon

A Sky News védelem- és biztonságpolitikai szerkesztője elemzésében arról ír, hogy az Egyesült Királyság tegnap tett, védelmi kiadások növeléséről szóló bejelentése egyáltalán nincs kőbe vésve a konzervatívok várható bukása miatt, ami bizonytalanságot szül a megkopott brit haderőben. Deborah Haynes azt is kiemeli, hogy a belengetett emelés, bár üdvözlendő, csupán a 2000-es évek végi szintre hozná fel a hadügyi keret GDP-hez mért arányát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×