eur:
393.42
usd:
367.75
bux:
66361.7
2024. április 24. szerda György
Megalakult az új bírói tanács

Megalakult az új bírói tanács

Megtartotta első alakuló ülését az Országos Bírói Tanács (OBT). Az új tagokat január közepén választották meg, miután a korábbi képviselők mandátuma hat év után lejárt. Az Országos Bírói Tanács felügyeli az Országos Bírósági Hivatalt (OBH).

Az Országos Bírói Tanács új elnöke az alakuló ülésen beszédében azt mondta, az új összetételű OBT-t a változás igénye hozta létre. Hilbert Edit hozzátette: a következő hat évben a testületet a bírói hivatás iránti elkötelezettség fogja vezérelni. Céljuk, hogy a bírósági szervezetben megjelenítsék az ítélkező bíró rangját, a szakmai, etikai értékeket, meg kell jelennie a nyugodt, magas színvonalú, elmélyült ítélkezésnek.

Megalakult az új bírói tanács

A nem rég megválasztott elnök legfőbb feladatának azt tartja, hogy kiszámítható életpálya legyen, nyugodt és stabil szervezet jöjjön létre. „Első és legfontosabb feladatunk a törvények betartása és betartatása a bíróságok igazgatásában” – tette hozzá. Hilbert Edit szerint az OBT jogosítványai fékek és ellensúlyok is, melyek biztosítják, hogy

a hatalommegosztás elve ne csupán a klasszikus hatalmi ágak között, hanem az egyes hatalmi ágon belül – a bírósági szervezetben – is érvényre jusson.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt hat évben számos eredményt értek el a korábbi OBT tagjaival együtt. Handó Tünde hozzátette: a bírói tanács most megválasztott tagjai megfogalmazták céljaikat, de sokan továbbra is fontosnak tartják az OBH-val való együttműködést. A szervezet elnöke szerint 2012-ben meghirdetett célok irányába kell továbbhaladnia a bírósági szervezetnek.

„Nagyon fontos a képzési rendszerünk fejlesztése, az, hogy minél felkészültebbek legyenek a bírók”

– hangsúlyozta Handó Tünde.

A legfőbb ügyész arról beszélt, hogy a mostani testületnek nagyon fontos kihívásokkal kell szembenéznie. Polt Péter hozzátette: az új eljárási törvények hatálybalépése és alkalmazása megköveteli a magasabb szintű képzést, és azt, hogy felkészülten, megfelelő alkalmazzák ezt a bíróságok.

„Az ügyészség részéről továbbra is, itt is támogatni kívánjuk a közös céloknak az elérését, és ezért mindent meg fogunk tenni”

– emelte ki Polt Péter.

A bíróságok központi igazgatásának felügyeletét az Országos Bírói Tanács látja el, az OBT-t az elnök vezeti és képviseli. Az elnöki tisztséget a tagok félévenként egymást váltva viselik oly' módon, hogy elsőként a leghosszabb tartalmú bírói szolgálati viszonnyal rendelkező bíró tölti be. Őt a további tagok a szolgálati viszony bírói szolgálati viszonyuk időtartamának csökkenő sorrendjében követik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×