eur:
394
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Béremelést követelnek a kulturális szférában - a nap hírei

Nem befolyásolja a paksi építkezést, hogy Ausztria bírósághoz fordult - mondta Aszódi Attila államtitkár. Béremelést követelnek a kulturális szférában dolgozók. Ismét katalán elnök lehet Carles Puigdemont. A nap legfontosabb hírei január 22-én.

Nincs halasztó hatálya az osztrák kormány fellépésének a paksi atomerőmű bővítése ügyében - mondta az intézmény teljesítményének fenntartásáért felelős államtitkár. Aszódi Attila az InfoRádiónak jelezte: a Paks II. projekt megvalósítása az eredeti tervek szerint haladhat tovább. Ausztria a paksi bővítést jóváhagyó uniós határozat megsemmisítését kéri az Európai Bíróságtól. Aszódi Attila szerint a kérdést az Európai Bizottság részletesen megvizsgálta és engedte az építést.

Egy elektromos alállomás meghibásodása miatt leállt az egyik paksi blokk. A létesítmény területén kívül elhelyezkedő 400 kilovoltos elektromos elosztó alállomás biztosítja a blokk kapcsolódását az országos elektromos hálózathoz. Az atomerőmű hármas blokját a jövő héten indítják újra.

Magyarország továbbra is GMO-mentes, hagyományos mezőgazdaságból származó termékeket akar előállítani- hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt: egyfajta korszakváltás előtt áll Európa mezőgazdasága, ezért fontos, hogy Magyarország segítse a legkorszerűbb, megbízható eljárásokat, hogy ne az áltudományos kísérletekkel előállított mesterséges élelmiszerek kerüljenek a polcokra.

Országszerte és a határon túl is számos programmal és díjátadókkal emlékeztek a magyar kultúra napjára. A Zeneakadémián Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy egyre több emberhez jut el a kultúra, nőtt a látogatószám a színházakban, a magyar filmeket játszó mozikban, a múzeumokban. Az ünnepségen közművelődési elismeréseket adtak át.

Béremelést követelő petíciót adott át a kultúráért felelős államtitkárságnak a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete. Csóti Csaba, a szervezet elnöke hangsúlyozta: az utóbbi években semmilyen bértárgyalás nem zajlott a kulturális szférában. Csóti Csaba közölte azt is: követeléseik elutasítása esetén a sztrájkot is fontolóra veszik.

Visszalépteti egyéni jelöltjeit az LMP-s Szél Bernadett és Hadházy Ákos javára az Együtt. Az ellenzéki párt közleménye szerint mindketten bebizonyították, hogy hiteles kihívójuk a fideszes jelölteknek. Az Együtt arra kér minden demokratikus ellenzéki pártot és civil szervezetet, hogy a Fidesz ellen induló egyetlen jelöltként támogassák Szél Bernadettet és Hadházy Ákost.

Az MSZP és a Párbeszéd szerint újra kell gondolni a kultúra teljes intézményrendszerét és a politika helyett a magyar kultúra sokszínűségének szolgálatába kell állítani azt. Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt azt mondta, ha kormányra kerülnek megállítják a nagy, kiemelt látványprojekteket, mint a kormányfő budai Várba költözése és újragondolják a Liget-projektet is.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint a kormányfő soha nem akarta megoldani a migráció kérdését, csak arra használta fel, hogy félelemben tartsa a magyar társadalmat. Vona Gábor szerint a Stop Soros kampány az elmúlt hetek eseményeiről, illetve arról tereli el a figyelmet, hogy sajtóhírek szerint a kormány 2016 augusztusa óta lakhatási programot is indított a menekültek számára. A belügyi tárca azt közölte: a kormány nem biztosít lakást Magyarországon nemzetközi védelemben részesülőknek és menedékkérőknek.

Nyomozást rendelt el az ügyészség az Elios Zrt. ügyében, az Unió Csalás Elleni Hivatalának jelentése nyomán. Az OLAF három, 2009 és 2014 között kibocsátott pályázat vizsgálatakor talált bűncselekményre utaló jeleket. Gyugyi Csilla ügyészségi szóvivő elmondta, hogy az ilyen esetekben követett protokollnak megfelelően rendelték el a nyomozást. A cég korábban a miniszterelnök vejének tulajdonában volt.

A palesztin állam mihamarabbi elismerésére szólította fel az Európai Uniót és tagállamait a Palesztin Hatóság elnöke. Mahmúd Abbász az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán úgy vélte: nincs semmilyen ellentmondás az államiság elismerése és a palesztin-izraeli béketárgyalások felújítása között. Brüsszel álláspontja változatlan, eszerint kizárólag a kétállami megoldás, Jeruzsálem megosztott fővárosi státusa vezethet el a konfliktus rendezéséhez.

Ismét katalán elnök lehet Carles Puigdemont. Őt nevezte meg ugyanis hivatalos jelöltként Katalónia elnöki posztjára a katalán parlament elnöke. A politikus azt mondta: a múlt héten egyeztetett a helyi törvényhozás pártjaival, és arra jutott, hogy a volt katalán elnököt támogatják a legtöbben. A házelnök arról is beszélt, hogy találkozót kezdeményez Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel.

Folytatja Törökország a szíriai Afrínt ellenőrző kurd milícia ellen indított offenzívát, miközben a kurdok ellentámadást indítottak. Recep Tayyip Erdogan arról beszélt: a beavatkozás nem az ottani kurdok, hanem egy terrorszervezet ellen irányul. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter aggodalmának adott hangot a szíriai kurd erők ellen kezdett török hadműveletek miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×