eur:
393.52
usd:
364.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újra hozzányúlnak az áfaszabályokhoz - lapszemle

Megváltoztatnák a vendéglátást terhelő áfamixet, vita van a magyar próza napjáról, arányaiban kevés magyar dolgozik külföldön.

Még ebben a parlamenti ciklusban van esély a vendéglátást terhelő áfamix egyszerűsítésére, az éttermekben elvitelre készülő ételek forgalmi adója például 22 százalékponttal csökkenhetne - írja a Világgazdaság az ágazati érdekképviseleti szövetség elnökétől kapott információk alapján. A változtatások nyomán azonos mértékben adózna a helyben készült és az elviteles étel, és nem kellene különböző áfakulcsot alkalmazni például a palackozott üdítőre, illetve a helyben készült limonádéra.

A Magyar Nemzet a magyar próza napjának meghatározása körül kialakult vitáról közölt összeállítást. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete ugyanis a tavalyi könyvhéten kezdeményezte, hogy a 2016-ban elhunyt Esterházy Péter születésnapja, április 14-e legyen ez a nap. Az ötletnek hamar vetélytársa akadt, miután a Magyar Írószövetség felvetette, hogy ünnepeljék a magyar próza napját minden évben Jókai Mór születésnapján, február 18-án, majd a művészeti akadémia is ez utóbbi elképzelés mellé állt.

Milliók várakoznak Európa határain – mondta a Magyar Időknek adott interjúban Gallai Sándor. A Corvinus egyetem oktatója, valamint a Migrációkutató Intézet tudományos igazgatója rámutatott, hogy a szubszaharai térségben a legnagyobb az elvándorlási szánék, körülbelül minden harmadik ember mondta azt, hogy adott esetben útra kelne, a legrosszabb helyzetben levő országokban ez az arány akár a negyven-ötven százalékot is eléri. Kitért arra is, hogy a nyugat-európai befogadó országok döbbenetes összegeket költenek integrációra, részben eredménytelenül.

A Magyar Idők szerint hozzávetőleg háromszázezerre tehető azon magyarok száma, akik külföldön dolgoznak, közülük pedig nagyjából 72 ezren a határ menti területeken élnek és legtöbbjük Ausztriában vállal munkát. A lapnak minderről Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium tanácsadója beszélt a rendelkezésére álló adatok alapján. Hozzátette: arányaiban a környező országokhoz képest alacsony a külföldön dolgozó magyarok száma.

Hazaviszi a dugipénzt a világ egyik legnagyobb adóelkerülője, az Apple – olvasható a Portfolion. A cég készpénzállománya ugyanis hatalmasra hízott az elmúlt években és adózási megfontolásból szinte ennek teljes egészét, 200 milliárd dollárt külföldön tartott eddig a társaság. Egy nemrég tett bejelentés értelmében azonban enged a nyomásnak az Apple és hazaviszi az Egyesült Államokba a pénzt. Mindezt használhatja osztalékfizetésre, saját részvény vásárlásokra vagy akár akvizíciókra is.

A pénzcentrum.hu a korábbi BAR-listát 2011-ben felváltó Központi Hitelinformációs Rendszerről és annak mai működéséről készített összeállítást, amely elődjéhez hasonlóan lehetőséget teremt a hitelintézeteknek, hogy még idejében kiszűrjék a rossz adósokat, ám – ellentétben a korábbi rendszerrel – a jó adósok információit is tartalmazza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×