eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Változások is lesznek az áprilisi választáson

Változások is lesznek az áprilisi választáson

Február 9. és 19. között kapják meg a választópolgárok az értesítőt az április 8-i országgyűlési választásra. Pálffy Ilona az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, nem kell aggódniuk azoknak sem, akikhez az értesítő nem jut el. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke hozzátette: nincs már kampánycsend a parlamenti választás napján, de néhány előírás betartását megköveteli a törvény.

Valamennyi választópolgár kap értesítést arról, hogy mikor van a választás, mely szavazókörbe kell mennie és mit kell vinnie magával – tájékoztatott a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Ennek kiküldését február 9-én kezdik meg, határideje pedig február 19. Aki mégsem kap értesítést, a Választási Irodában tájékozódhat ennek okairól.

A szavazni szándékozók április 8-ig rendezhetik ezt, eddig tisztázhatják, ha esetleg lemaradtak a névjegyzékről – tette hozzá. Érdemes ellenőrizni, hogy

legalább egy fényképes igazolványunk érvényes legyen,

ennek hiányában ugyanis nem lehet szavazni – figyelmeztetett Pálffy Ilona.

Szavazatszámláló bizottságok

A helyi választási irodai dolgozók átlagosan 70 százalékos fizetésemelést kapnak, a választás napi feladatot ellátó szavazatszámláló bizottsági tagok és a jegyzőkönyvvezetők juttatása 20 ezer forintról 35 ezerre emelkedett. Pálffy Ilona éppen ezért bízik benne, hogy nem lesz nehéz összeállítani a bizottságokat. Nehéz feladat, hiszen

reggeltől estig idegfeszítő körülmények között kell dolgozniuk,

és különböző támadásokat is tűrniük kell – tette hozzá az NVI elnöke.

Változások is lesznek az idei választáskor: a könnyen szakadó papírurnákat műanyagra cserélik, illetve a mozgássérülteknek biztosított mobilfülkéket is újakra cserélik, hiszen a Kúria döntése értelmében a korábbiak nem biztosították a szavazás titkosságát. Pálffy Ilona hozzátette: javasolni fogja utódainak, hogy bizottságonként legalább egy tabletet bocsássanak rendelkezésre, hogy azzal – tájékoztató jelleggel – továbbítani tudják a választási eredményt.

A választás napja

Bár már nincs kampánycsend a parlamenti választás napján, de továbbra is akadnak szabályok, melyet be kell ilyenkor tartani. Választói gyűlést például nem lehet erre a napra szervezni, illetve a szavazókör 150 méteres körzetében nem kampányolhatnak a politikusok. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×