eur:
394.82
usd:
371.32
bux:
65706
2024. április 16. kedd Csongor
Veszélyes játék: a fiatalok fele az interneten diagnosztizálja magát

Veszélyes játék: a fiatalok fele az interneten diagnosztizálja magát

Az internetes öngyógyítás nemcsak hazánkban, hanem Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is nagyon komoly problémákat okoz.

Egyre többen keresnek az interneten megoldást egészségi panaszaikra, a 18 és 39 év közöttiek mintegy fele az online térhez, míg az idősebbek inkább az orvoshoz fordulnak a problémákkal – idézte a Generali felmérését a Magyar Hírlap.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke ezt kifejezetten kedvezőtlen folyamatnak tartja. Selmeczi Kamill az InfoRádiónak azt mondta, hogy az egészségtudatosság, az egészségértés alacsony szintű Magyarországon, és az interneten elérhető névtelen, bizonytalan eredetű információk pedig rossz irányba terelhetik az érdeklődőket.

Selmeczi szerint 

a diagnosztizált betegség esetén a kezelés elindítása után célszerű a betegség gyógyulását elősegítő módszereket keresni, de nem alternatív, az orvosi kezelést helyettesítő megoldásokat kell felkutatni. 

Hozzátette, hogy a tapasztalatuk azonban nem ez, hanem hogy kész diagnózissal érkeznek a betegek a rendelőkbe arra hivatkozással, amit az interneten itt-ott olvastak - az orvos diagnózisát pedig - holott ők megdolgoztak a tudásukért - nem fogadják el.

Emiatt gyakoriak az orvosok és a betegek közötti konfliktusok. Különösen a fiatal generáció tagjainál eluralkodott egyfajta „fogyasztói szemlélet”, azaz a páciens nem bízza magát az orvosra, hanem a saját elképzeléseinek megfelelően vár el az orvosoktól megerősítést. 

„Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban nagyon komoly problémák alakult ki ennek következtében.

Az öngyógyításnak egy olyan mértéke uralkodott el, ami több betegségcsoportban a betegség súlyosbodását jelentette és az ellátórendszerre ez komoly terhet ró” – mondta az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×