eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Parkolási büntetést kapnak az Airbnb-s lakáskiadók

Parkolási büntetést kapnak az Airbnb-s lakáskiadók

A 2018-tól érvényes szabályok alapján ha valaki lakást szeretne kiadni a VI. kerületben, akkor minden szobáért egyszeri, akár 1,5 millió forintos parkolóhely-biztosítási díjat kell fizetnie.

Az Index megkeresésére a terézvárosi önkormányzat azt írta, a településkép védelméről szóló helyi rendelet január 1-jétől előírja, hogy ha egy lakásban rendeltetést váltanak (pl. szálláshelyre), akkor előtte településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni. Ennek részeként kell a parkolóhely biztosítását megoldani.

A VI. kerület képviselő-testülete a parkolóhely létesítésre és megváltásra is külön rendeletet alkotott. Eszerint az eredeti rendeltetéshez az építési szabályokban előírt parkolóhely mennyiségét adottságnak kell kezelni, majd venni kell az új rendeltetéshez az építési szabály szerint szükséges parkolóhelyek számát, majd a kettőt egymásból kivonva kapott parkoló mennyiséget kell biztosítani (ez a parkolási mérlegszámítás). Azaz egy egyszobásnál nagyobb lakás esetén már biztosan fizetni kell.

Mivel a VI. kerületben új parkolóhelyet általában nem lehet építeni, ezt pénzben kell megváltani:

egy parkolóhely költsége 1,2 vagy 1,5 millió forint, a frekventált útvonalak mentén a drágább.

Rege Mihály, a Felelős Rövid Távú Lakáskiadók Szövetsége elnökségi tagja az InfoRádiónak azt mondta, hogy ez a szabály az illegalitás felé tolja a lakáskiadókat, vagy abba az irányba, hogy csakis hosszú távra adják ki a lakásukat. Rege hozzátette, jelenleg miden kerületben ki kell váltani a szobakiadáshoz szükséges engedélyt, és a VI. kerületben az V. kerületi szabályozáshoz hasonlóan településképi eljárást is le kell folytatni. Jelenleg így az V. kerületben 1,2 millió forint körüli összeget kell befizetnie a tulajdonosnak.

Rege Mihály azt mondta, reméli egyszer eljutnak oda az érintettek, hogy le tudjanak ülni egy asztalhoz, mert szerinte az egy rossz irány ha az önkormányzat ad hoc módon bejelnti, hogy

valakinek be kell fizetni másfél millió forintot, ahelyett, hogy szabályoznánk ezt a kérdést

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×