eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ezeket az autókat lopják most a leginkább - változott a toplista

Ezeket az autókat lopják most a leginkább - változott a toplista

Bekövetkezett, amit vártunk: élre állt a tolvajoknál a 3-as BMW. Bekövetkezett, amire nem számítottunk: eltűnt az ellopott autók listájáról a Suzuki Swift - írja a vezess.hu.

Még nem ismerjük az ORFK hivatalos számait 2017-ről, de az ellopott autók bejelentéseit nyilvánosságra hozó Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) statisztikái – kisebb számok alapján ugyan, de – évről évre pontosan rímelnek a rendőrség adataira.

Szépen mutatják a trendeket, mit lopnak egyre többet és mit kevésbé, ráadásul az ORFK-val ellentétben nemcsak a márkákról, hanem az annál érdemibb információt adó modellekről is készítenek listát a civilek. Sőt, arról is, hogy az országban ellopott autók meghatározó részét adó Budapesten mi a kerületek szomorú sorrendje.

Miközben tavaly jelentősen csökkent a szervezethez beérkezett bejelentések száma (400-ról közel 200-ra), több érdekes folyamat olvasható ki a NAKE által még nem publikált, elsőként a Vezess olvasóinak átadott listákból.

Nézzük meg elsőként az ellopott modellek grafikonját, ami beigazolja, amit sokan vártunk. Az elmúlt három évben első vagy második helyre lépett előre a külföldről behozott autók listáján a 3-as BMW (évente kb. 6000 darabbal), amely korábban sosem volt első a NAKE listáján. A tengernyi alkatrészigényes öreg 3-as azonban megtette hatását, íme, a 2017-es lista!

Az 5-5 százalék vagy a 4-4 százalék darabra nem feltétlenül ugyanannyi autó jelent, 3-asból többet loptak, mint Mégane-ból.

A 2016-os negyedik helyről elsőre lépett elő a használtautó-vásárlók között rendkívül népszerű 3-as BMW, egyértelműen rászálltak a tolvajok is. Stabilan tartja magát az élmezőnyben a Renault Mégane (2016-ban is második volt), a Ford Focus azonban jelentősen visszaesett. Miközben az előző listán az akkori 400 bejelentés 9 százalékával első volt, 2017-ben a feleannyi lopásnak csak a 4 százaléka a német kompakt, ami durván negyedannyi autót jelent.

Nem várt meglepetés, hogy eltűnt a 12-es listáról a Suzuki Swift. Külföldről ugyan keveset hoznak belőle, ám idehaza cserélődik, és messze több fut belőle, mint például 3-asból, vagy Mégane-ból. Pedig az egykori „mi autónk” 2016-ban még a harmadik legnépszerűbb autó volt a tolvajok között. Lehet, hogy helyette a Mondeóra álltak rá a bűnözők, a középkategóriás úgy lett a friss lista 3-ikja, hogy az előzőn még a 15-be sem fért be.

A márkák sorrendje

Nézzük meg ezek után a márkák sorrendjét! Hiába csökkentek a bűnözők részére leadott megrendelések a Focus-ra, a Mondeo és a Fiesta ott virít közvetlenül előtte, így a tolvajok noteszében az első hat helyből három Ford. Ebből következően 2016-hoz hasonlóan első a márka, tartja második helyét a VW (bár a Golf eltűnt a top 12-ből), a BMW-t a harmadik helyig tolta előre a 3-as.

Nem beszéltünk eddig a többi prémium márkáról, aminek oka, hogy szinte változatlanok a pozícióik. A hetedikről mindössze egyet lépett előre az Audi, a közismerten nehezebben lopható Mercedesek pedig, ahogyan hiányoztak 2016-ban a toplistáról, úgy most sincsenek ott. Ami a Lexust illeti, valakinek kellett egypár, nem mértékadó a lista alja.

A márkák elemzésének a végére hagytuk, talán sokan kiszúrták már, hogy mennyire hátul áll a Suzuki. Miközben 2016-ban még a 6-ik volt, tavaly 11-ik. „Talán azzal lehet magyarázni, hogy mi is, valamint a sajtó egy része évek óta szajkózza, tessék komolyabban védeni mindenkinek az autóját. Ez érhetett el végre a suzukisokhoz is” – mondja Vezda László NAKE-elnök, aki mellett egyik autóvadásza készülődött éppen egy vecsési portára.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×