eur:
395.11
usd:
372.27
bux:
66442.56
2024. április 16. kedd Csongor
Ezt fontos tudniuk a budapesti autósoknak

Ezt fontos tudniuk a budapesti autósoknak

A kerületek bizonyos, jogilag vitatható bírságolási gyakorlatára hívta fel a figyelmet a DAS Jogszerviz.

Az ügy azokat érinti, akik lakossági várakozási hozzájárulással rendelkeznek - írta a Piac és Profit. Ezt a kerületi önkormányzatok állítják ki, ha a kérelmező állandó lakóhelye a várakozási övezet területén van. 

A lakossági várakozási hozzájárulás kiadásának feltételei a költségtérítés megfizetése, a várakozási díj megfizetése, a gépjárműadó megfizetésének vagy az adómentesség igazolása. 

Ezekből a gépjárműadó megfizetésére kell nagyon odafigyelni a jogi tanácsadó iroda szerint. A várakozási hozzájárulás ugyanis egész évre vonatkozik, míg a gépjárműadót sokan két részletben fizetik meg, az önkormányzat által kiállított csekk és fizetési felhívás alapján. Ha pedig ez utóbbiban valamilyen zavar keletkezik (például késedelmes befizetés, hibás számlaszám vagy rossz közlemény), akkor az érintett könnyen parkolási pótdíjakkal szembesülhet ott, ahol egyébként érvényes a parkolási engedélye.

A kerületi önkormányzatok akként értelmezik a fővárosi közgyűlés rendeletét, hogy a lakossági várakozási hozzájárulás érvényessége a gépjárműadó rendezettségéhez köthető. Jóllehet, ilyen rendelkezés nem található az említett rendeletben. A kerületek ezen gyakorlata jogilag kifogásolható - közölte a DAS Jogszerviz.

Érdemes tehát odafigyelni a gépjárműadó befizetésére, mert az így kapott parkolási bírságok esetén nehézkes a jogérvényesítés. Ráadásul mire az autós rájön, hogy miért kapja a pótdíjat, addigra többet is begyűjthet. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×