eur:
393.47
usd:
368.67
bux:
65765.96
2024. április 23. kedd Béla
Nagy veszélyben vannak az idősebb férfiak, és nem biztos, hogy tudnak róla

Nagy veszélyben vannak az idősebb férfiak, és nem biztos, hogy tudnak róla

A főütőér-tágulat elsősorban az idős férfiak betegsége. Ritka, de életveszélyes kórképről van szó, amit ma már országszerte katéteres eljárással lehet műteni.

A mai napig sem tudjuk pontosan, hogy mi okozza a főütőér-tágulatot, hiába kezelünk sok éve sok ilyen beteget – mondta Szeberin Zoltán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika érsebésze az InfoRádiónak. Azt is hozzátette, hogy

a betegség 80-90 százalékban a 65 év fölötti, szinte mindig dohányzó férfiakat érinti. 

Nagyon sokszor semmilyen tünete nincs a főütőér-tágulatnak: a betegeken általában más okból készítenek hasi ultrahang vizsgálatot, ahol mintegy mellékleletként kiderül, ki van tágulva a hasi főütőér. "Ha mégis tünetet okoz, az kisebb mértékű, has, hát vagy derék körüli fájdalom - de ez többnyire már csak akkor tapasztalható, ha jelentős mértékű az értágulat, vagy netalán a megrepedés veszélye áll fenn. Ha ez utóbbi megtörténik, akkor

a betegek egy jelentős része már a helyszínen életét veszti, vagy a kórházba sem ér be,

ha pedig mégis, akkor egy azonnali életmentő műtétre van szükség, aminek a halálozása a legnagyobb ellátócentrumokban is 30 százalék körüli mind a mai napig” – mondta Szeberin Zoltán. Hozzátette, akinél már egy 5 centi körüli átmérőjű értágulat van a főütőéren, annál el kell végezni egy tervezett műtétet, hogy a kirepedés ne következzen be.  

Az érsebész elmondta, klasszikus műtéttel, altatás közben is el lehet végezni a hason keresztül beavatkozást - egy nagy vágást ejtenek, megkeresik a főütőeret, és a beteg részt egy műérrel pótolják. Ez kevés szövődménnyel, de lassú gyógyulással járó, megterhelő műtét.

Néhány évtized óta katéteres technikával, a has felvágása nélkül is elvégezhető a beavatkozás. Ilyenkor az ereket belülről "kisámfázzuk", ilyenkor egy műér-drótháló kombinációt ültetnek be belülről az érbe, és így előzik meg a kirepedés veszélyét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×